Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je Nefertiti?

Znanstvenici optužuju Egipćane: Skrivate istinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravo o tome nalazi li se kraljica Nefertiti u Tutankamonovoj grobnici poprimila je i političke konotacije jer se o velikom otkriću govori uslijed muke Egipćana da poprave situaciju u turizmu.

Nada arheologa da u Tutankamonovoj grobnici doista postoji skrivena prostorija u kojoj se nalazi blago, a uz njega i tijelo kraljice Nefertiti, pretrpjela je udarac jer su iz Egipatskoga ministarstva starina upravo objavili da se prethodno istraživanje pokazalo netočnim.

Pročitajte i ovo Otkrivena vremenska kapsula stara gotovo 200 godina - 4 Nakon razočaranja VIDEO/FOTO Vremenska kapsula stara 200 godina ipak nije prazna: ''Vidio sam nešto i pomislio - to je početak'' Slika nije dostupna Prekretnica u egiptologiji Istraživanje: Nefertiti je Tutankamonova majka?

Podsjetimo, još je u studenom 2015. godine tadašnji ministar starina Mamdouh Eldamaty objavio kako se sa 90% sigurnošću može reći da je skrivena prostorija tamo, međutim 'pjesma' se u samo nekoliko mjeseci potpuno promijenila.

Ministarstvo antikviteta priopćenje je izdalo na temelju rezultata novog skeniranja prostorija koje je u travnju izvršeno uz potporu Državnog geografskog udruženja, međutim pojedini znanstvenici tvrde da vlasti u Kairu skrivaju istinu jer im ne žele predočiti dobivene podatke.

Je li tome tako ili bi neki samo željeli da Tutankamonova grobnica skriva nešto više nemoguće je trenutačno reći, ali da je poglavlje zauvijek zatvoreno, sumnjamo. 

Nadu da prostorija postoji probudio je japanski stručnjak Hirokatsu Watanabe, čiji su rezultati ukazali na to da iza određenih zidova doista postoji šupljina.

Svoje je spoznaje gorljivo branio unatoč kritikama kolega da su podaci do kojih je došao nejasni i vjerojatno netočni, a posebno su razveselile britanskog egiptologa Richarda Reevesa, koji je još ranije postavio teoriju da je grobnica zapravo izgrađena za Nefertiti te da je pregrađena kada je Tutankamon umro.

Ipak, novo radarsko skeniranje postojanje prostorija navodno nije potvrdilo, a u sve se umiješala i politika jer se o revolucionarnom otkriću govori uslijed muka Egipćana da ožive ključnu granu svog turizma.

Tko će na kraju biti u pravu, hoće li se jednoga dana doista utvrditi da skrivene prostorije postoje ili će jednom za svagda biti pouzdano utvrđeno da ih nema, ostaje nam pričekatii. Kada će se i pomoću koje tehnologije nastaviti istraživanje u ovom trenutku nije poznato.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene