Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dnu mora

Znanstvenici napokon riješili misterij 'ljubičaste čarape'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svojedobno se vjerovalo da ova životinja pripada plošnjacima, odnosno pojednostavljenim mekušcima.

Nakon gotovo 60 godina mozganja i istraživanja, znanstvenici su napokon riješili misterij ljubičaste čarape, životinje pronađene u vodama nadomak Švedske.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Risovica L13 s mladuncem, snimljeni u listopadu 2020. Međunarodni dan risa Točkice kao otisak prsta, čuperak na vrhu uha, karizmatična zvjerka oduzima dah: S Crvene liste neće tako skoro, no ''duh šume'' dobio je novu priliku za opstanak

Zahvaljujući još četiri u međuvremnenu otkrivene srodne vrste u Tihom oceanu, 'čarapu' su smjestili među xenoturbellide, bića koja pripadaju najranijim granama života.

Prva vrsta xenoturbella bocki otkrivena je 1915.. Riječ je o životinji koja ima usta na sredini tijela i koja vode izravno u želudac, odnosna koja nema mozag, ždrijelo ili anus.

MOŽDA IPAK NIJE MIT? 'Ovo otkriće postavlja bitna pitanja o evoluciji'

Njihova je reprodukcija vrlo jednostavna. Hermafroditi su bez gonada (spolna žlijezda), genitalnog otvora i kopulacijskog rituala. Jajašca i spermiji nastaju u parenhimu oko crijeva (izvor Wikipedia).

Ljubičasta čarapa naziv je dobila upravo prema svom izgledu, a znanstvenici su je svojedobno nakon ranih genetskih ispitivanja smjestili među plošnjake, odnosno među pojednostavljene mekušce.

Bilo je i onih koji su vjerovali da je riječ o sofisticiranom obliku života koji se s evolucijom riješo kompleksnih svojstava, međutim ispalo je da čarapa ipak pripada gotovo samom dnu životinjskog stabla.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene