Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I vas se tiče

Važno otkriće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće bi moglo pomoći u pronalasku načina da se osobama koje imaju takozvani 'metabolički potpis' za pretilost spriječi razvoj pretilosti i ostalih metaboličkih bolesti.

Znanstvenici su identificirali kemijske markere u urinu koji su povezani s tjelesnom masom i nude indicije zašto su pretile osobe sklonije razvoju bolesti kao što su moždani udar, karcinom, dijabetes ili srčane bolesti.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Slika nije dostupna 'Dramatičan gubitak težine' Znanstvenici otkrili bakteriju od koje miševi mršave

Ovi rezultati mogli bi istraživačima također pomoći pri identificiranju osoba koje imaju takozvani 'metabolički potpis' za pretilost ali nemaju višak kilograma, kažu znanstvenici sugerirajući da bi se moglo pronaći načine da se tim osobama spriječi razvoj pretilosti i ostalih metaboličkih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 2014. godine 13 posto odrasle populacije u svijetu bilo je pretilo. Po podacima za 2013. godinu oko 42 milijuna djece mlađe od pet godina također.

Manjak sna mogao bi imati kobne posljedice!

Urin sadrži razne kemikalije, metabolite, koji nastaju kao rezultat biokemijskih procesa u tijelu.

Zahvaljujući tehnologijama koje mogu analizirati metabolički sadržaj uzorka urina, znanstvenici mogu dobiti mnogo podataka o genetskoj građi i životnim navikama pojedine osobe.

Za ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Translational Medicine, znanstvenici predvođeni timom sa Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su uzorke urina više od 2000 dobrovoljaca u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Nisu sve pretile osobe lošeg zdravlja

Oni su pronašli 29 raznih metaboličkih produkata čije su razine povezane s tjelesnim indeksom neke osobe. Neki od tih metabolita su proizvod bakterija koje žive u crijevima, kažu znanstvenici, naglašavajući njihovu potencijalno važnu ulogu u razvoju pretilosti.

'Naši rezultati ukazuju na uzorak metaboličkih markera u urinu povezanih s pretilošću', rekao je Paul Elliott iz Kraljevskog odjela za epidemiologiju i biostatistiku, koji je također vodio to istraživanje.

'Mogli bismo identificirati ljude koji nemaju prekomjernu težinu, a imaju te uzorke u svom urinu. Kod tih ljudi postoji opasnost od razvoja pretilosti i metaboličkih bolesti, a mogli bi imati koristi od personaliziranog i preventivnog pristupa u liječenju', dodao je . (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene