Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio odgovora je evolucijski, a dio...

Znanstvenici dokazali: Evo zašto volimo sjediti pored pucketajuće vatre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opuštanje ispred vatre koja pucketa ili ispred peći na drva je omiljen način da se provede hladna zimsko večer. Znanstvenici su napokon dokučili i zbog čega je tako.

Gledanje u vatru snižava krvni tlak, objašnjavaju znanstvenici sa Sveučilišta Alabama. Naše uživanje dok gledamo u vatru može biti ukorjenjeno u evoluciji, kao čin okupljanja oko vatre kao u prapovijesno doba.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Istraživači, koje je predvodio antropolog Christopher Lynn napravili su eksperiment s 226 odraslih ispitanika koji su gledali video-snimku vatre u kaminu. Prije i poslije gledanja videa izmjerili su im tlak. Sudionici su upitani da ocjene svoje iskustvo gledanja vatre.

Rezultati su pokazali za 5 posto manji tlak među sudionicima koji su gledali vatru sa zvukom. Što su duže gledali u vatru, to su opušteniji bili. Među onima koji su gledali u vatru bez zvuka pucketanja i onih koji su gledali u okrenutu sliku vatre bilo je onih kojima je tlak skočio.

Znanstvenici ispitali ljudsku spremnost za nanošenje boli drugima - Rezultati su iznenadili!

Hipoteza istraživača jest da kada sjedimo sa strane, naša čula apsorbiraju to kao iskustvo. Činjenica da taj prizor smiruje i puno pomaže u smanjenju tjeskobe, piše Huffington Post. Smirujući efekt vatre se naročito pokazao kod sudionika koji su empatičniji i altruističniji.

U prapovijesno doba ljudi su se družili oko vatre, mjesta gdje se svi osjećaju sigurno i toplo. Iako smo otad evoluirali, i dalje uživamo biti kraj vatre. "Arheološki dokazi sugeriraju da su naši preci koristili vatru tisućama godina ranije prije nego što su i shvatili kako je zapaliti", objašnjava Lynn.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene