Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Korisni savjeti

Mali trikovi za velike uštede energije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi smanjili račune za struju ne morate samo kupovati skuplje uređaje iz A energetskog razreda, već značajne uštede možete ostvariti pridržavanjem savjeta o efikasnijem korištenju energije

Pročitajte i ovo Električna vozila su nevjerojatno tiha (Foto: NOVA TV Content Team) Novo iskustvo vožnje Vozila koja su nevjerojatno tiha, jedino što čujete je zvuk kotača Slika nije dostupna Ulažu se velika sredstva Pripada li budućnost automobilskog tržišta električnim vozilima?

Ako razmišljate o uštedama i smanjenju troškova, postoji veliki broj svakodnevnih 'malih' stvari koje možete promijeniti i s kojima ćete uštedjeti energiju, odnosno novac i pri tome učiniti nešto dobro za okoliš jer ćete doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu. U nekim slučajevima, da bi dugoročno uštedjeli, potrebno je na početku uložiti više novca za kvalitetniji materijal prilikom gradnje kuće ili za kupovinu štedljivijih uređaja, no taj će se ulog vratiti kroz jeftinije režije tijekom mjeseci i godina. Tako, ako tek razmišljate o gradnji nove kuće, postoji niz faktora na koji treba obratiti pozornost kako bi vaša kuća bila energetski učinkovitija, a vaši računi manji. Treba voditi računa o samom položaju kuće i prostorija u njoj te je poželjno da je većina prostorija smještena na južnoj strani kuće kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje za zagrijavanje prostora i prirodnu rasvjetu, a pažnju treba obratiti i na kvalitetnu izolaciju, vrstu prozora, balkonskih vrata itd.

Ne trebate potrošiti niti kune da bi uštedjeli

Iako nekada treba ulagati u kvalitetne materijale prilikom same gradnje kako bi s vremenom uštedjeli novac, u velikom broju slučajeva ne trebate potrošiti niti lipe kako bi uštedjeli, već jednostavno biti malo pažljiviji prilikom korištenja kućanskih aparata, kuhanja i slično. Pridržavanjem samo jednog od tih pravila, naravno, nećete puno uštedjeti, no ako vaše cijelo kućanstvo bude energetski savjesno i pridržava se određenih pravila, uštede tijekom godine mogu biti značajne.

Ako, npr. smanjite grijanje prostorije samo za jedan stupanj, tijekom godine možete uštedjeti i do pet posto energije za grijanje, a dodatnih 7 do 15 posto troškova za grijanje možete uštedjeti ugradnjom sobnog termostata kojeg treba programirati da tijekom noći ili dok je kuća prazna održava temperaturu na nižim vrijednostima. Važno je naglasiti i ulogu roleta, sjenila i zavjesa – po ljeti vanjske rolete mogu utjecati na značajno smanjene temperature, dok u zimskom razdoblju rolete i zavjese mogu utjecati i na smanjenje gubitaka topline do deset posto.

Kupovinom kućanskih uređaja energetskog razreda A, može se ostvariti ušteda energije do 40 posto

Male uštede možete ostvariti i tijekom pečenja (prilikom pečenja vrata pećnice što manje otvarajte jer se svakim otvaranjem gubi dvadeset posto energije, a možete ju isključiti deset minuta prije kraja pečenja i ostaviti jelo unutra), kuhanja (samim stavljanjem poklopca na lonac u kojem kuhate možete uštedjeti i dvadeset posto energije za kuhanje, a grijaču ploču isključite par minuta ranije jer će ona i dalje biti topla i hrana će se i dalje kuhati) i sušenjem robe u mašini (trideset posto električne energije možete uštedjeti namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti kod sušenja odjeće). Za zagrijavanje vode preporuča se korištenje električnog grijača za vodu jer on zagrijava vodu brže i učinkovitije od zagrijavanja vode u posudi na električnom štednjaku.

Značajne uštede i do 40 posto mogu se ostvariti kupovinom kućanskih uređaja energetskog razreda A u odnosu na iste uređaje energetskog razreda D – naravno, cijena tih uređaja na početku je skuplja, no dugoročno ćete uštedjeti na troškovima.

Promijenite žarulje i ugasite TV ako ga ne gledate

Snižavanjem temperature u zamrzivaču za samo jedan stupanj (standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C) možete povećati potrošnju energije i do pet posto, a općenito hladnjak i ledenicu treba postaviti na što hladnijem mjestu u kući (ne blizu štednjaka, radijatora ili bojlera) i izbjegavajte njihovu izloženost sunčevom zračenju jer hladniji prostor znači i veću uštedu energije.

Uštede se mogu ostvariti i korištenjem LED žarulja

Još jedan savjet kojeg svi možemo svakodnevno koristiti jest gašenje televizora kada ga ne gledamo, a stručnjaci savjetuju i isključivanje punjača mobilnih telefona, digitalnih kamera i prijenosnih računala iz utičnice – takve uštede neće biti velike, no ako četiri ili pet članova kućanstva ostavlja više pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala i drugih uređaja cijelu noć na punjenju i punjače stalno drži u utičnici jasno je kako će potrošnja energije u takvim kućanstvima biti povećana.

Iz HEP-a savjetuju da klasične žarulje zamijenite LED žaruljama koje za istu razinu osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije, a i njihov je vijek trajanja puno duži u odnosu na obične žarulje. Također, uvijek gasite rasvjetu u prostorijama u kojima ne boravite, koristite žarulje manje snage gdje je to moguće te kupujte žarulje energetskog razreda A – iako je njihova cijena veća, one troše i do 40 posto manje električne energije u odnosu na žarulje energetskog razreda D.

Pažljivo prilikom odabira klime

Dok klima uređaj radi zatvorite prozore i nastojte eliminirati bespotrebne izvore topline

Prilikom odabira klimatizacijskog uređaja nemojte kupiti uređaj većeg kapaciteta nego vam je potreban, a svakako provjerite i faktor hlađenja ili grijanja koji je označen s COP ili EER i koji se kreće u granicama između 2,5 i 4 – što je taj faktor veći, uređaj je energetski učinkovitiji. Dok klima uređaj radi zatvorite prozore i nastojte eliminirati bespotrebne izvore topline u prostoriji koja se hladi poput rasvjete i ostalih kućanskih uređaja, nemojte hladiti prostorije u kojima ne boravite, a ako morate provjetriti prostoriju, za to vrijeme ugasite klimu. Kada zagrijavate prostoriju pazite da radijatore ne zaklanjate sa zavjesama ili namještajem jer to smanjuje njihov toplinski učinak, a bitno je i redovito čistiti radijator jer nečistoće sprječavaju prijelaz topline.

Ovo su samo neki od brojnih načina s kojima ćete uštedjeti energiju, smanjiti troškove, ali i pridonijeti zaštiti okoliša i ako svi članovi vašeg kućanstva budu samo malo pažljiviji prilikom potrošnje energije, to bi se uskoro trebalo pokazati na smanjenim računima za struju. Ako želite saznati dodatne načine s kojima možete uštedjeti energiju, na HEP-ovim stranicama možete preuzeti brošuru s čak 200 savjeta o efikasnijem korištenju energije i uštedama koje na taj način možete postići.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene