Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje psihologa

'Zgodne žene manju će povišicu dobiti od šefica koje su u plodnim danima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zgodne žene koje prilaze šefici s namjerom da je traže povišicu trebale bi paziti na 'tajming'. Naime, određeni dani u mjesecu u kombinaciji s izgledom osobe koja traži povišicu, mogli bi imati značajnu razliku.

Žene su kompetitivnije kada su na vrhuncu svoje plodnosti te bi mogle ponuditi 25 posto manju plaću ili povišicu ženskoj kolegici, zaključili su znanstvenici na temelju istraživanja provedenog na koledžu Wellesley, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..." Slika nije dostupna Rade 39 dana godišnje više nego muškarci Žene u Hrvatskoj od 3. prosinca do kraja godine rade - besplatno!

Nemilosrdan stav datira iz 'gladnih dana' kada je žena morala brinuti o sebi i odbiti što je više mogla rivala kako bi privukla muškarce. Dr. Margery Lucas, profesorica psihologije, rekla je da žene trebaju razmisliti o vremenu kada traže povišicu kao i o tome koliko je zgodna njihova šefica, prije nego počnu ulaziti u pregovore o plaći.

>> Visoki ljudi primaju veće plaće

Tijekom studije koju su proveli psiholozi na koledžu Wellesley, Amerikanke su morale ponuditi određenu plaću virtualnoj poslovnoj partnerici, a ostatak zadržati za sebe. Na kraju testa, ocijenile su privlačnost poslovne partnerice na ljestvici od 1 do 10. Znanstvenici kažu da rezultati pokazuju kako u prosjeku žene tijekom plodnih dana menstrualnog ciklusa nude 25 posto manje novca zgodnim ženama, u usporedbi s manje privlačnim ženama.

Ali, šefice su u neplodnim danima mnogo darežljivije. Naime, zgodnim kolegicama voljne su dati 20 posto više novca nego manje zgodnim kolegicama. Istraživači kažu kako to pokazuje da se žene tijekom neplodnih dana osjećaju manje ugroženima od strane svojih zgodnih kolegica.

'Ono što smo otkrili, podržava ideju da je kod žena natjecateljski duh izraženiji tijekom plodnih dana, a to je povezano sa zadržavanjem resursa od potencijalnih rivala. Natjecanje za žene je važno jer trebaju steći proizvode poput odjeće, kozmetike i ostalih predmeta kojima se uljepšavaju, kako bi povećale svoju privlačnost. Ako nude manje novca privlačnim ženama i više zadrže za sebe, mogu ojačati svoj položaj te u isto vrijeme oslabiti položaj suparnice', pojasnila je dr. Lucas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene