Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Top 10 gradova

Želite da vam život bude kvalitetan? Ostanite u Europi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na temelju lokalnih životnih uvjetna, političke i društvene okoline, stanovanja i obrazovanja, najkvalitetniji život nudi Beč!

Prema Mercerovom istraživanju, kojeg prenosi portal Business Insider, od 25 najboljih gradova u svijetu, čak 15 ih se nalazi u Europi.

Pročitajte i ovo Ilustracija tužio ju stariji par Majka s malom djecom mora se hitno iseliti iz stana i platiti 5300 eura jer buka smeta susjedima: "Presuda je sramota, pa to su djeca!" Slika nije dostupna 370 km od Zagreba Najbolji grad na svijetu je... Nama veoma blizu

Na tron istraživanja, koje je obuhvatilo 221 svijetskih gradova, zasjeo je Beč kao grad s najboljom kvalitetom života kako u regiji tako i na globalnoj razini. Na drugo se mjesto smjestio Zurich dok ga novozelandski grad Auckland prati u stopu.

Na četvrtom mjestu nalazi se München, a slijedi ga Vancouver. U usporedbi s istim istraživanjem, provedenim 2011. godine, Düsseldorf je pao za mjesto, dok je Frankfurt sedmi. Slijede ih Ženeva i Kopenhagen, a Bern i Sydney dijele deseto mjesto.

Od američkih gradova najviše su rangirani Honolulu i San Francisco koji se nalaze na 28. odnosno 29. mjestu. Slijede ih Boston (35.) i Chicago (42.), a glavni američki grad Washington DC nalazi se tek na 43. mjestu.

>>Gradi najveći bordel u Europi vrijedan 12 milijuna funti!

Ostali europski gradovi među top 25 su Amsterdam (12.), Berlin (16.), Hamburg (17.), Luksemburg (19.), Stockholm (20.), Bruxelles (22.) i Nürnberg (24.), a Pariz se nalazi na 29.mjestu.

Europski gradovi i dalje dominiraju sa visokom kvalitetom življenja što je rezultat kombinacije povećanja stabilnost, rasta životnog standarda i napredne gradske infrastrukture. Zbog gospodarskih previranja, političke napetosti i visoke razine nezaposlenosti neki do sada visoko rangirani gradovi svake godine sve više padaju na ljestvici. Lisabon se tako našao na 44. mjestu, a Madrid na 49., slijede ih Rim(52.), Prag (69.), Budimpešta (74.), Ljubljana (75.). Najniže rangirani europski grad je gruzijski Tbilis koji se nalazi na 213. mjestu.

Gradovi s najnižom kvalitetom života su Sudan (218), Srednjoafrička Republika (219), Bagdad (220), Irak (221) zauzima posljednje. 


1. Beč, Austrija

Beč se nalazi na vrhu ljestvice kao najbolji svjetski grad prema kvaliteti življenja, a prema UN-ovom popisu smatra se i jednim od najprosperitetnijih.


2. Zurich, Švicarska

Zurich kao najveći švicarski grad pretekao je japanski Tokio i tako postao najskuplji grad na svijetu. Poznat je po svojim jezerima, muzejima, te bogatom ponudom galerija i kazališta.

3. Auckland, Novi Zeland
Grad Auckland sjajnim mjestom za život čini bogatstvo aktivnosti predviđenih za slobodno vrijeme, blaga i sunčana klima, kao i bogatstvo ruralnih ambijenata.


4 .München , Njemačka
Glavni grad Bavarske nudi more znamenitosti, najpoznatiji Oktoberfest u svijetu, fantastični metro sustav i noćni život.


5. Vancouver, Kanada

Grad srednje veličine jedini je od američkih gradova smješten u top 10 najboljih prema kvaliteti života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene