Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj iz udžbenika

Zbog bizarne bolesti muškarcu 'NESTAJALE' šake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod pacijenata s hiperparatireozom može doći do oboljenja kao što su bubrežni kamenci ili smeđi tumor kostiju.

Muškarac iz Japana potražio je liječničku pomoć zbog bolova u prstima na rukama, a na rendgenskoj snimci izgledalo je kao da su mu sve kosti 'izgrižene'. Liječnici, koji su dobili medicinski slučaj iz udžbenika, jer se radi o rijetkom poremećaju, utvrdili su 45-godišnjaku visoku razinu paratiroidnog hormona i otkrili rijetko viđeni dobroćudni tumor na paratirodinoj žlijezdi zbog čega je ona proizvodila previše istoimenog hormona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Pronađeni ostaci ljudskog kostura - 1 Tužan kraj nadničara Stravično otkriće: "Ostala je lubanja i par kosti, to su divlje svinje pojele. Prepoznao sam ga po odjeći"

Kako je taj hormon zadužen za kontrolu razine kalcija u tijelu, muškarcu su se, stanjile kosti na prstima, piše Live Science. Kada je tumor uklonjen, razina paratirodinog hormona vratila se u normalu, objavljeno je u novom broju časopisa New England Journal of Medicine.

'Slučajevi preaktivne paratiroidne žlijezde danas su vrlo rijetki, a još je rjeđe da možemo vidjeti čovjeka kojemu su kosti u takvom stanju. Bolest se obično otkrije ranije, prije nego što su kosti ruke zahvaćene u tolikoj mjeri, odnosno prije nego što tumor naraste toliko velik', kazali su liječnici.

FOTO A misle da je suprug stalno tuče...

Slučaj pacijenta iz Japana pokazuje kako se čovjekove kosti stalno mijenjaju. Jedna skupina stanica uzrokuje pucanje kostiju i otpuštanje kalcija u krv, što se stručno zove resorpcija kosti. Druge stranice uzimaju kalcij kako bi obnovile tkivo kostiju.

Kod pacijenata s hiperparatireozom također može doći do oboljenja kao što su bubrežni kamenci, smeđi tumor kostiju ili pak bolest lubanje gdje dolazi do stanjivanja kostiju glave.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene