Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fascinantno

Zavirite u najpustiji grad na svijetu gdje je vrijeme stalo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hashima je napušteni otok koji Japanci zovu Gunkanjima, što bi u prijevodu s japanskog značilo 'Otok vojni brod', a to je stoga što na pučini izgleda poput vojnog broda. Pogledajte zašto ga mnogi smatraju najpustijim gradom na svijetu!

Gukanjima, odnosno, Hashima, jedan je od 505 nenaseljenih otoka u prefekturi Nagasaki. Upravo od Nagasakija je udaljen svega 15-tak kilometara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane

Otok je bio naseljen od 1887. do 1974. jer su upravo ondje iskopavao ugljen. Za radnike je 1916. izgrađena betonska zgrada od 9 katova i bila je prva takva zgrada u Japanu.

1959. Hashima je imala 5.259 stanovnika, no nakon što je nafta zamijenila ugljen ta je brojka počela opadati. Rudnici na Hashimi zatvorili su se 1974. i od tada je otok napušten. Danas ga zovu 'Grad duhova' i u njemu dominiraju velike betonske građevine i zanimljivi napušteni predmeti iz onoga vremena.

Nakon 35 godina od zatvaranja zabrana pristanka na otok ukinuta je 2009., što je značilo da se može dolaziti brodovima. Ipak, i dalje je zabranjeno ulaziti u sami grad, prenosi Daily Mail, tako da se avanturisti moraju dobro namučiti da neprimjetno zavire u ovo fascinantno mjesto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene