Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo stručnjake

Zašto neke žene ne znaju da su trudne do samog poroda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je teško ne primijetiti znakove trudnoće koji se javljaju tijekom devet mjeseci, neke žene ne znaju da su trudne do samog čina poroda. Što je uzrok tome, objasnila nam je dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Amanda Pretince i njezin suprug dugo su pokušavali imati dijete, a onda je jednog dana Amanda došla u bolnicu s bolovima u trbuhu. Mislila je da je bolesna. Međutim, liječnik joj je rekao da je trudna i rodila je svega nekoliko sati nakon toga.

Pročitajte i ovo Novi znak na slovenskim cestama - 3 Mijenjaju se pravila Planirate na put u susjedstvo? Vlada mijenja prometne znakove, objavljeno koje su novosti Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene"

'U stručnoj literaturi ne postoji definicija trudnoće za koju trudnica nije svjesna stoga je to čisto subjektivni dojam trudnice i para o kojem se radi. Nekoliko je mogućih odgovora: 1.) trudnica negira trudnoću iz osobnih razloga ili 2.) možda trudnica ima drugih zdravstvenih problema ( npr . psihičkih i sl.) pa ne obraća pažnju na znakove trudnoće koji su poznati svim trudnicama', objasnila je dr. Jerbić-Cecelja za Dnevnik.hr.

Simptomi trudnoće su brojni i teško ih je ne primijetiti. Radi se o izostanku menstrualnog krvarenja, promjenama raspoloženja, umoru, razdražljivosti, osjetljivosti na mirise, osjetljivosti i povećanju dojki, nagonu na mokrenje, a tijekom kasnije trudnoće i rastu trbuha, porastu tjelesne težine… Amanda, kao i većina drugih trudnica koje su rodile, a da prije toga nisu ni znale da su trudne, kaže da je cijelo vrijeme nosila istu veličinu odjeće kao i prije trudnoće.

>> Došla u bolnicu zbog napadaja pa saznala da je trudna i da će roditi

'Može se dogoditi da u prvih nekoliko mjeseci trudnica može imati oskudno krvarenje u vrijeme kad bi trebala doći menstruacija, ali to je rijetko i to stanje ne traje tijekom cijele trudnoće. Stoga je upitno kako žene ne primjećuju objektivne znakove i ne javljaju se na ginekološki pregled?! Ponekad žene koje su u perimenopauzi smatraju normalnim izostanak krvarenja kroz nekoliko mjeseci ( zbog naravi dobi u kojoj se nalaze), ali one ne čekaju devet mjeseci na ginekološki pregled već dođu prije pa se ustanovi razlog kašnjenja krvarenja (to rijetko može biti i trudnoća)', kaže dr. Jerbić-Cecelja, specijalistica ginekologije i opstetricije.

Prema nekim podacima, svaka 450. trudnica sazna da nosi dijete u pola trudnoće, dok svaka 2.500-ta to sazna tek pred porođaj. U takvim situacijama većina njih krvari tijekom nekoliko mjeseci trudnoće pa obično niti ne razmišljaju o mogućem dolasku djeteta na svijet. Stručnjaci tvrde da su takvi slučajevi najčešće povezani s visokom razinom stresa.

'U svakom slučaju, nema objektivnog objašnjenja kako je moguće do samog poroda ne osjetiti bilo koji od znakova trudnoće', zaključuje dr. Jerbić-Cecelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene