Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedeno istraživanje

Riješena zagonetka: Zašto muškarci puštaju bradu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici vjeruju da su riješili jednu od velikih zagonetki zašto mnogi muškarci današnjice puštaju bradu.

Muškarci možda puštaju bradu kako bi ženama bili atraktivniji i dominirali nad drugim muškarcima, pokazalo je znanstveno istraživanje provedeno na majmunima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potreba za izmjenama zakona Postoje li "muški" i "ženski" poslovi? Pogledajte što o tome misle hrvatski srednjoškolci Slika nije dostupna Odstupanje od stereotipa Novo istraživanje: Ni žene ni muškarci ne misle da su nježnost i strpljenje muške osobine

Prema istraživanju koje prenosi britanski Telegraph znanstvenici vjeruju da su riješili jednu od velikih zagonetki zašto mnogi muškarci današnjice puštaju bradu.

Odgovor, prema znanstvenicima sveučilišta Zapadne Australije, leži u tome da muškarci imaju osjećaj da su pod pritiskom drugih muškaraca i stoga pokušavaju izgledati agresivnije time što su upečatljiviji.

Znanstvenici su proučavali teze da u velikim zajednicama muški primati razvijaju živopisna obilježja koja mogu pojačati njihovu seksualnu privlačnost ženkama i time ih staviti u bolju poziciju u odnosu na druge mužjake. To uključuje istaknute obraze, produžene noseve, izraženije gornje usne kod majmuna i brade kod čovjeka.

Odlučuje se o najljepšem svjetskom brku

Tim je proučavao 154 vrsta primata i otkrio još istaknutih obilježja kod muških pripadnika vrsta kod kojih su društveni i fizički sukobi uobičajeni a mogućnost razlikovanja pojedinaca ograničena.

Što je zajednica postajala napučenija mužjacima rasla je kompeticija i obilježja su postajala upečatljivija, utvrdili su znanstvenici.

Moderni muškarac ne samo da se mora natjecati sa stotinama drugih muškaraca u stvarnom svijetu nego se mora i isticati među tisućama potencijalnih suparnika u virtualnom svijetu pa glatko izbrijani muškarci mogu odbijati žene koje privlače naizgled moćni muškarci, kažu znanstvenici.

'Kad živite u manjim skupinama u kojima se svi poznaju nema potrebe naglašavati kvalitetu i kompetitivnost kroz ukrase', kaže voditelj istraživanja Cyril Grueter.

Izgubljeni sin pronašao 'bradatu' majku

'U velikim skupinama u kojima su pojedinci okruženi nepoznatim osobama trebamo brzo i pouzdano sredstvo da procijenimo nečiju snagu i kvalitetu i na to mjesto 'uskaču' živopisni ukrasi. U slučaju ljudi to može uključiti i fenotipske dodatke poput ukrasa na tijelu, nakita i prestižnih simbola'.

Znanstvenici ističu da su primjerice brkovi i brada bili popularni među britanskim muškarcima u razdoblju od 1842.-1971. jer je bilo manje raspoloživih žena za udaju i brade su smatrane atraktivnijima.Također, tijekom 19. stoljeća promijenio se stav prema brkovima i bradi britanskih vojnika pod utjecajem dalekoistočnih kultura u kojima su zalisci, brkovi i brade bili znak moći i mudrosti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Evolution and Human Behaviour. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene