458713
458713
458713
458713
458713

Započeli Dani održivosti u Probnoj kući IKEA: Mališane će razveseliti šivanje čizmica za Svetog Nikolu s tetama iz Udruge Kamensko

  • , 29.11.2016., 09:26
  • Autor:
  • komentara

Članovi IKEA FAMILY programa lojalnosti moći će naučiti kako bez puno ulaganja uštedjeti energiju i vodu, ali i hranu u domaćinstvu.

 
 
 
 
FOTO: IKEA
FOTO: IKEA

Od 28. studenog do 5. prosinca u Probnoj kuća IKEA održat će se niz radionica u sklopu Dana održivosti na kojima će odrasli i djeca moći naučiti kako živjeti održivije i doprinijeti u zaštiti okoliša. Povod za održavanje Dana održivosti u Probnoj kući IKEA su rezultati istraživanja navika Zagrepčana vezanih za potrošnju energije i vode, zbrinjavanje otpada te postupanje s hranom, koje je je agencija MediaNet za tvrtku IKEA početkom studenog provela na reprezentativnom uzorku od 350 punoljetnih stanovnika Zagreba.

Istraživanje je tako pokazalo da čak 85% ispitanika otpatke hrane baca u smeće, dok tek jedan od 10 Zagrepčana kompostira biootpad. Četiri od 10 Zagrepčana uopće ne sortira otpad, a od onih koji ga sortiraju, najviše ih odvaja plastiku te potom papir, a najmanje staklo, oko 19 posto njih. Tekstil, organski i opasni otpad odvaja manje od desetine građana hrvatskog glavnoga grada.

Također, nešto više od 40 posto Zagrepčana obuhvaćeno istraživanjem priznalo je da u sobi u kojoj boravi ili ju napušta ne gasi baš uvijek svjetlo kad mu ne treba, dok je 58,5 posto reklo da to redovito čini.

Kako bi građane dodatno informirala o mogućnostima održivijeg života kod kuće, IKEA je u svojoj Probnoj kući u centru Zagreba pripremila radionicu Probaj svoj dom učiniti održivijim i uštedjeti. U sklopu radionice, članovi IKEA FAMILY programa lojalnosti moći će naučiti kako bez puno ulaganja uštedjeti energiju i vodu, ali i hranu u domaćinstvu. Radionici će se pridružiti i stručnjakinja iz udruge ZMAG koja će sudionike educirati kako kompostirati biootpad i iskoristiti ga za uzgoj u kući ili ga jednostavno izliti na najbližu zelenu površinu i tako doprinijeti zelenijim površinama u gradu.

Mališane će zacijelo razveseliti radionica šivanja čizmica od ostataka tekstila za Svetog Nikolu, uz pomoć teta iz Udruge Kamensko, a za veselo raspoloženje tijekom radionice bit će zaduženi animatori iz kazališta Tvornica lutaka. Ako vaš mališan voli životinje, zainteresirat će ga radionica za djecu Probaj razumjeti druge na kojoj će se moći upoznati s terapijskim psima i psima vodičima koji olakšavaju svakodnevicu njihovim vršnjacima u potrebi. Radionica se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, a cilj je potaknuti najmlađe da budu pažljiviji i tolerantniji prema svojim vršnjacima.

Svi koji se žele pridružiti Danima održivosti u Probnoj kući IKEA u centru Zagreba, mogu se na web adresi vizijadoma.hr/probna_kuca/ prijaviti za neku od navedenih aktivnosti. Mjesta su ograničena, a pobjeđuje najbrži prst! J

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se