451002
451002
451002
451002
451002

Zamislite život u njegovoj koži: Tek mu je 19, već ima 233 centimetra i još će rasti

  • , 22.09.2016., 12:46
  • Autor:
  • komentara

Nastavi li rasti, a sve govori da hoće, Broc Brown bi uskoro mogao postati najviši živući čovjek na svijetu.

 
 
 
 
Broc Brown godišnje naraste za novih 15 centimetara (FOTO: Facebook)
Broc Brown godišnje naraste za novih 15 centimetara (FOTO: Facebook)

Brocu Brownu, mladiću iz Michigana, tek je 19 godina. No ono što ga izdvaja od ostalih vršnjaka je činjenica da je već dosegnuo vrtoglavih 233 centimetra.

Brown je sve donedavno bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svijetu, a s obzirom na to da svake godine naraste za novih petnaestak, vjerojatno će se jednog dana naći i u drugoj kategoriji.

Guinnessova knjiga rekorda kao najvišeg čovjeka svih vremena priznaje Roberta Wadlowa, Amerikanca koji je uoči smrti, a preminuo je sa samo 22 godine, bio visok 272 centimetra.

Trenutačno je službeno najviši živući čovjek Turčin Sultan Kösen (251 cm), no kako stvari stoje Brock bi mu vrlo skoro mogao oduzeti tu titulu.

Naravno, Brockova visina posljedica je bolesti, odnosno cerebralnog gigantizma (Sotosov sindrom), koji mu je dijagnosticiran kada je imao samo pet godina.

Riječ je o poremećaju koji pogađa jedno od 15.000 novorođene djece, no unatoč tome što Brock mora živjeti s bolešću kojoj je uzrok mutacija u genu NSD1, liječnici vjeruju da će dosegnuti normalnu životnu dob.

Nažalost, Brock se nikada neće moći baviti košarkom koju silno voli jer su mu zbog poremećaja već stradala leđa i srce, a problem je i to što je rođen s jednim bubregom.

"Brock ujedno pati i od poremećaja u ponašanju koji karakteriziraju izljevi bijesa. Život uz njega mogao bi biti opasan da ne uzima propisanu terapiju, ali sveukupno gledano, prava je dobrica. Koliko je velik, toliko mu je i srce golemo", kazala je njegova majka Darci, kojoj financijski pomaže čitava zajednica.

Naime, život uz nekoga tko pati od Sotosovog sindroma izuzetno je skup jer je stalno potrebno nabavljati posebnu obuću i odjeću, stolice, krevete...

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se