Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Div iz Michigana

Zamislite život u njegovoj koži: Tek mu je 19, već ima 233 centimetra i još će rasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavi li rasti, a sve govori da hoće, Broc Brown bi uskoro mogao postati najviši živući čovjek na svijetu.

Brocu Brownu, mladiću iz Michigana, tek je 19 godina. No ono što ga izdvaja od ostalih vršnjaka je činjenica da je već dosegnuo vrtoglavih 233 centimetra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEOPISIVO Nebeski hodači u Puli, na visini od 30 metara: "To je nešto što izabere tebe. Samo užitak, biti u zraku..." Tvornica DIV grupe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 pozadina smrti radnika Kninska tvornica u kojoj su tragično preminula dvojica radnika neprekidno krši zakone: Inspekcija ih prijavila čak 14 puta

Brown je sve donedavno bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svijetu, a s obzirom na to da svake godine naraste za novih petnaestak, vjerojatno će se jednog dana naći i u drugoj kategoriji.

Guinnessova knjiga rekorda kao najvišeg čovjeka svih vremena priznaje Roberta Wadlowa, Amerikanca koji je uoči smrti, a preminuo je sa samo 22 godine, bio visok 272 centimetra.

Trenutačno je službeno najviši živući čovjek Turčin Sultan Kösen (251 cm), no kako stvari stoje Brock bi mu vrlo skoro mogao oduzeti tu titulu.

Naravno, Brockova visina posljedica je bolesti, odnosno cerebralnog gigantizma (Sotosov sindrom), koji mu je dijagnosticiran kada je imao samo pet godina.

Riječ je o poremećaju koji pogađa jedno od 15.000 novorođene djece, no unatoč tome što Brock mora živjeti s bolešću kojoj je uzrok mutacija u genu NSD1, liječnici vjeruju da će dosegnuti normalnu životnu dob.

Nažalost, Brock se nikada neće moći baviti košarkom koju silno voli jer su mu zbog poremećaja već stradala leđa i srce, a problem je i to što je rođen s jednim bubregom.

"Brock ujedno pati i od poremećaja u ponašanju koji karakteriziraju izljevi bijesa. Život uz njega mogao bi biti opasan da ne uzima propisanu terapiju, ali sveukupno gledano, prava je dobrica. Koliko je velik, toliko mu je i srce golemo", kazala je njegova majka Darci, kojoj financijski pomaže čitava zajednica.

Naime, život uz nekoga tko pati od Sotosovog sindroma izuzetno je skup jer je stalno potrebno nabavljati posebnu obuću i odjeću, stolice, krevete...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene