Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mir i tišina

Zakopao se pod zemlju na tjedan dana kako bi čitao knjige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opremljen s malo hrabne i vode, kamerom, lampom i hrpom knjiga, francuski se umjetnik na tjedan dana uvukao u rupu pod zemljom kako bi čitao.

Koliko daleko biste išli da pronađete malo mira i tišine? Francuski umjetnik Abraham Poincheval na tjedan dana se zakopao u sićušnu rupu ispod jedne knjižare u Marseiileu. Sve što je imao sa sobom bila je lampa, nešto hrane i vode, kamera, te naravno knjige koje su za njega odabrali u knjižari ispod koje se smjestio.

Pročitajte i ovo Nova gradska knjižnica u Rijeci Otvorena nova knjižnica Povijesni trenutak: Grad koji teče dobio je najljepši poklon, čekalo se u kilometarskim kolonama Kopije knjiga - 6 Blago s polica "Preživjele su dva svjetska rata, a sada ih nismo uspjeli zaštititi": Ukradeni vrijedni primjerci ruske književnosti, a trag vodi do velike sile

Poincheval je svoj performans započeo 20. rujna nazvavši ga 604.800 sekundi. Rupa u koju se smjestio široka je 62 centimetra, a duboka 170 centimetara, što znači da u njoj nije mogao ni sjediti ni stajati, a rupa je zatvorena golemim kamenom  nakon čega je Poincheval sedam dana živio izolirano od ostatka svijeta uživajući u knjigama.

>> U izlogu trgovine ju obrijali na ćelavo, razvukli usta kukama i prisilno hranili

Svih 604.800 sekundi koje je proveo ispod zemlje, umjetnik je snimio kamerom, te je te snimke projicirao na zidovima knjižare koja je poslužila i kao galerija. Poincheval je bio opremljen i mikrofonom i zvučnikom kako bi mogao komunicirati s posjetiteljima knjižare. Nakon što je završio performans umjetnik je izašao iz svoje rupe. 'Bilo je magično kada su podigli kameni poklopac i kada sam ponovno doživio stvarnost iznad površine zemlje', rekao je Poincheval za AFP.

Po izlasku iz rupe kazao je kako je ovo za njega bilo pravo putovanje o čemu su najbolje posvjedočile njegove bolne i natečene noge, te je dodao kako je uspio pročitati sve knjige koje je sa sobom ponio pod zemlju, piše France24.com.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene