Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

Za sve turiste: Bizarni zakoni za koje nećete vjerovati da postoje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako psujete na ulici - kazna 100 kuna, oskudno se odijevate - kazna 2.100 kuna, zabrana nošenja visokih potpetica.......saznajte gdje su ovako 'opasni' zakoni i kazne!

Ograničavanje vokabulara nije jedina zabrana s kojom se posjetitelji na određenom području suočavaju. Navodimo neke od lokalnih zakona koje obavezno morate znati i poštovati prije dolaska u Katar, Vatikan, na Tajland, u Kaliforniju ili Grčku...

Pročitajte i ovo Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama" Požar u reciklažnom centru u Hrušćici Požar je lokaliziran Crni dim uplašio stanovnike Rugvice: Gorio otpad u reciklažnom centru, vatrogasci na terenu

1. Budite oprezni što nosite!

Zakone koji reguliraju što trebate nositi, uvijek treba provjeriti prije putovanja u inozemstvo. Katar zabranjuje nepristojnu odjeću, pri tome se misli na odjeću koja' ne pokriva ramena i koljena, te usku i prozirnu odjeću.' Vatikan naime zahtijeva da prilikom posjete njihovim muzejima ili crkvama, pokrijete ramena, da suknje ili hlače budu do koljena. Castellammare di Stabia, južno od Napulja, kažnjava nošenje mini-suknje, kratkih traperica te prevelik dekolte kaznom do 2.100 kuna. Tajland ima zakon da se donje rublje nosi u svako doba dana. U Italiji, gdje ponašanje turista može povrijediti lokalni senzibilitet, zakoni često zahtijevaju da se na plaži preko kostima mora obući nešto. U Lerici nije dozvoljeno da se ulicom hoda samo u kupaćem kostimu. Na Capriju je zabranjeno nošenje 'bučnih' cipela kao što su klompe ili sandale s drvenom potplatom.

2. Cipele

Carmel, Kalifornija, gdje je Clint Eastwood bio gradonačelnik, ima povijesno poznatu zabranu nošenja visokih potpetica. Turisti koji žele nositi cipele s visokom petom moraju kupiti dozvolu. Diljem Grčke, osobito na području povijesnih mjesta koja su tijekom posljednjih godina oštećeni od strane turista poput Akropole , Vlada je zabranila nošenje cipela s visokim petama. U gradu Blythe, u Kaliforniji zabranjeno je nošenje kaubojskih čizama. Nošenje je dopušteno jedino osobama koje imaju dvije krave.

3. 'Podignite hlače'!

Dok se moda stalno mijenja, jedna stvar ne. Ljudi nose hlače spuštene, tako da im se vidi donje rublje, ovaj fenomen je bio 'trn u oku' javnim dužnosnicima godinama. Par gradova u Atlanti zabranili su hlače, suknje, i kratke hlačice niskog struka, posebno one koji su 8 cm ispod kuka. Delcambre, Louisiana, prvi je grad koji je uveo kažnjavanje 'pokazivanja donjeg rublja u javnosti'. Kazna za prekršitelje je 6 mjeseci zatvora.

4. NE konfetama ili barbikama!

Guma za žvakanje nije jedina stvar zbog koje se može doći u nevolju radi posjedovanja ili korištenja. Protuzakonito je na bilo koji način posjedovati ili koristit konfete, jer je utvrđeno da su štetne za okoliš i da proizvode velika onečišćenja. Mobile-Alabama, Ridgewood-New Jersey, Southington-Connecticut, Huntigton-New York samo su neki gradovi koji brane korištenje navedenih proizvoda. Los Angeles konfete zabranjuje samo na Noć vještica.

5. Pazite na rječnik!

Virginia Beach, poznato obiteljsko odredište, psovke je zabranilo u ranim '90-im. Kazna za nepoštovanje ove zabrane je 1.300 kuna i deset dana društveno korisnog rada. Australska država Queensland i Victoria slične zabrane, donijeli su prošle godine. U Long Beachu, Kalifornija, javni službenici ograničili su rječnik samo na određena područja-u ovom slučaju riječ je o golf-terenima. Stoga ako idete na golf-terene pokušajte se suzdržati od suvišnih riječi.

>> Doznajte kako kvalitetno i jeftino na godišnji odmor!

6. Nemojte pljuvati!

Pljuvanje je izrazito nekulturna navika, zbog čega je zabranjeno u mnogim gradovima. S kaznom zatvora suočit ćete se ako pljujete po ulicama u Barceloni, Singapuru, Vancouveru ili Dodge City-u, Kansas. Najbolji kompromis je donesen u gradu Burlingamu, Kalifornija. U tom gradu, pljuvanje je protuzakonito, osim naravno na baseball igralištima.

7. Zabranjeno je žvakanje guma, odlaganje smeća, zaboravljanje ispiranja WC-a nakon korištenja!

Singapur ima puno zakona. Poznat je po svojoj urednosti, i epitetu da je čist grad, no to nije slučajnost. Naime, kaznu od 5.500 kuna dobit ćete ukoliko na neprimjeren način odložite smeće, a ne puštanje vode u WC-u mogli biste platiti 2.700 kuna. Osim toga zabranjeno je pušiti na javom mjestu, a prodaja žvakaćih guma protuzakonita je. Tajland i Velika Britanija slijedili su singapurski primjer po pitanju guma za žvakanje, razlika je samo u tome što u ove dvije zemlje možete biti kažnjeni za neprimjereno odlaganje gume za žvakanje, ne i za korištenje guma za žvakanje.

8. Ne nanositi štetu kaktusima!

Kada ste u posjeti Arizoni, odolite iskušenju da oštećujete kaktuse. Saguro kaktus je postao toliko ugrožen zbog ljudske nepaženje, da kršenjem ovog zakona možete zaraditi kaznu zatvora u trajanju od 25 godina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene