Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dali otisnuti 75.000 novih primjeraka

Kako je Trumpova administracija vratila stari bestseller na vrh top liste najprodavanijih knjiga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roman Georgea Orwella "1984.", priča o distopijskoj budućnosti pod autoritarnim režimom, vratila se na književne top liste kao bestseller zahvaljući frazi o "alternativnim činjenicama" kojom je administracija Donalda Trumpa nastojala dokazati da je laž zapravo istina.

Roman Georgea Orwella "1984.", objavljen 1949. godine, govori o futurističkom totalitarnom društvu čija vlada poput Velikog brata nadzire i špijunira svoje građane i prisiljava ih da prihvate kontradikotorne verzije istine poput "rat je mir" ili "sloboda je ropstvo".

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Bivši američki predsjednik Donald Trump Predizborna obećanja Trump će povući kontroverzan potez bude li izabran za predsjednika: "Oni su taoci..."

Prodaja romana znatno je porasla zahvaljujući višoj savjetnici Bijele kuće Kellyanne Conway.

Suočena s upornim inzistiranjem novinara NBC-ja u emisiji "Meet the Press" da objasni zašto Bijela kuća tvrdi da je na Trumpovoj inauguraciji bilo više ljudi nego na Obaminoj, iako sve činjenice govore drugačije, Conway je odgovorila da oni raspolažu "alternativnim činjenicama".

Neki komentatori su na društvenim mrežama njezinu rečenicu ocijenili "orwellovskom", u nekim slučajevima ironično, a u drugima uz priličnu bojazan.

Roman pokojnog britanskog književnika u srijedu je izbio na prvo mjesto 10 najprodavanijih knjiga na Amazonu, a izdavačka kuća Penguin dala je otisnuti novih 75.000 primjeraka romana zbog nenadano pojačanog interesa za ovaj literararni klasik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene