Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovaj vikend gledajte u nebo

Za vikend nas čeka iznenađenje na nebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako će vam se Mjesec ovaj vikend činiti većim i svjetlijim nego inače, ne brinite jer - to je normalna pojava. Mjesec će prividno promjeniti veličinu zbog pojave koju zovemo - perigej.

Perigej je naziv za točku na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je to tijelo najbliže Zemlji. Tako će ovog vikenda mjesec biti u 'super' perigeju, odnosno vizualno će se doimati najveći u posljednjih 20 godina, prenosi CNN.com. 'Zadnji put kad je mjesec bio tako blizu Zemlji zabilježeno je u ožujku 1993. Rekao bi da se to isplati pogledati', mišljenja je Geoff Chester sa američkog Mornaričkog Opservatorija u Washingtonu.

Puni mjesec izgleda drugačije zbog eliptičnog oblika svoje orbite. Kada je u perigeju, Mjesec je otprilike 50 000 kilometara bliže Zemlji nego kada se nalazi u najdaljoj točki svoje orbite, nazvanoj apogej. ‘Mjesec u perigeju se čini oko 14 posto veći i 30 posto sjajniji nego što je mjesec u apogeju’, objavila je NASA na svojim internetskim stranicama.

>>Mjesec bi mogao izazvati potrese?

Iako će se sa Zemlje činiti kako je Mjesec zabrinjavajuće blizu, nema potrebe za brigom. Mjesec će se nalaziti na udaljenosti od čak 356 577 kilometara. Stoga, ovaj vikend pogledajte u nebo jer ako propustite ovaj jedinstveni svemirski događaj morate čekati sve do 2029. da biste ga ponovno ugledali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene