Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručna literatura

Što nas potiče da čitamo na WC-u?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ron Shaul, dječji gastroenterolog, odlučio je znanstveno ispitati ljudsku naviku čitanja na WC-u. Skupio je nekoliko kolega, izradio upitnik i ispitao na stotine ljudi. Zahvaljujući prevlasti novih medija, iPhoneovi, iPadovi su zamjenili tiskane medije, a kako istraživanje pokazuje bakterije se zadržavaju duže na tim površinama. Biti će zanimljivo pričekati pa vidjeti kako će WC čitanje izgledati za 10 godina.

Shaoul, koji je objavio svoju studiju u 2009. godini, žalio se da je WC čitanje žalosno zanemareno od strane znanstvenika te naglašava da navika datira još prije pojavljivanja prve tiskane knjige, piše Guardian. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatne sposobnosti Otkriveno gepardovo TAJNO ORUŽJE! Slika nije dostupna Mijenjaju navike Nisu samo Hrvati lukavi: I turisti otkrili spajanje praznika i vikenda!

Pročitao Odiseja u WC-u

Anonimni autor knjige o životu Svetog Gregora, primjetio je da je WC u srednjem vijeku nudio savršenu samoću za nesmetano čitanje. Nijedan pisac nije više cijenio funkciju čitanja u WC-u od Henryja Millera. Pročitao je Odiseja te istaknuo kako ne može u potpunosti biti cijenjen u drugačijem 'okolišu'. 'Okoliš je onaj koji obogaćuje značajna djela', rekao je. Miller je otišao još dalje te je preporučio vrstu toaletnog papira za određene autore.

S medicinskog stajališta, puno je pitanja oko čitanja na WC-u. Je li ono što čitamo postaje nepovratno zaraženo s bakterijama? Koliko dugo one mogu živjeti na naslovnicama knjiga, časopisa i sličnih? I kako jednostavan čin čitanja na WC-u utječe na našu probavu?
 

iPhone čuva bakterije po nekoliko sati

Val Curtis, direktorica Centra za higijenu na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, i kako je sama priznala- WC čitateljica. Kaže 'Najvažnije je oprati ruke sapunom poslije korištenja toaleta'.

Bakterije mogu preživjeti samo nekoliko minuta na novinama, no plastični omoti knjiga kao i zaštitne maske iPhoneova i sličnih, po čak i nekoliko sati 'čuvaju' bakterije.

'Rasprostranjena navika u principu bezopasna'

Shaoul, koji radi u medicinskom centru Haifi, smatra da je malo pretjeran strah od bakterija tijekom čitanja WC-a. Upitnik je pokazao da su ljudi koji imaju naviku čitanja na WC-u uglavnom visoko obrazovani muškarci.

Ispitao je 499 osoba, muškaraca i žena, između 18 do 65 godina, nezaposlene i studente, građevinare, akademike; neki su iz sela, neki iz grada. Više od polovica muškaraca (64%) i 41% žena je priznalo da čitaju na WC-u.

Materijal za čitanje su opisali kao 'što god je pri ruci', ali većinom novine.
Istraživanje je pokazalo da osobe koje čitaju na WC-u provode više vremena u toaletu, ali da se ne razlikuju previše od onih koji to ne rade. Uglavnom, osobe koje imaju naviku čitanja na WC-u pate od hemoroida, no rezultat je zanemariv.
 

Shaoul je zaključio da je čitanje na WC-u široko rasprostranjena navika, ublažava dosadu te je u principu bezopasna. Dobro je imati časopis pokraj toaleta, služi za odvraćanje pozornosti od samog 'čina', navodi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene