Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremeplov - 3. ožujka

Na današnji dan – Otkrivena nafta u Saudijskoj arabiji, prva snimka u povijesti rock'n'rolla... I još puno toga!... I još puno toga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo neke od najvažnijih događaja koji su se dogodili na današnji dan.

 

Umro Robert Hooke

Pročitajte i ovo Informer: Dobitnici i gubitaši koronakrize - 1 ČAK I PROFITIRALI Pandemija koronavirusa na neke je utjecala i - pozitivno: "Mi smo se dan poslije, nakon što nam je nametnuto da moramo raditi od kuće, vrlo brzo prilagodili" Slika nije dostupna Policiji pune ruke posla Crni vikend u Hrvatskoj obilježio niz tragičnih događaja, živote izgubilo 8 ljudi

3. ožujka 1703. godine u Londonu je umro engleski fizičar Robert Hooke. Hooke je jedan od najmnogostranijih znanstvenika 17. stoljeća. Bio je poznat i kao teoretičar i kao eksperimentalist. Radio je s Robertom Boyleom na konstrukciji zračne pumpe i poboljšao mikroskop. Eksperimentalno je dokazao da se centar težišta Zemlje i Mjeseca giba oko Sunca u elipsi. Prvi je utvrdio da se svaka tvar grijanjem rasteže, postavio kinetičku hipotezu plinova i formulirao osnovni zakon teorije elastičnosti (Hookeov zakon). Predložio je temperaturu tališta leda za nul-točku termometarske skale.

Objavljeno prvo izdanje časopisa Time

3. ožujka 1923. godine objavljeno je prvo izdanje časopisa Time, kojeg su osnovali Briton Hadden i Henry Luce. Bio je to prvi tjednik u SAD-u. U prvom je broju na naslovnici bio političar Josepha Gurneyja Cannona. Time je danas tjednik s najvećom nakladom na svijetu. Čita ga 25 milijuna ljudi, od čega je 20 milijuna Amerikanaca.

Car Nikola II odobrio osnivanje Dume

1905. godine, nakon revolucije, ruski car Nikola II odobrio je u Rusiji osnivanje predstavničkog tijela, nazvanog Duma. Na ruskom Duma je naziv za savjetodavno tijelo poput gradskog vijeća ili komore Parlamenta Ruske Federacije u modernoj Rusiji i u ruskoj povijesti. Državna Duma Rusije i Ruske Federacije odgovara donjem domu parlamenta. Osnivanje Dume ublažilo je prevladavajuće političke tenzije u tadašnjoj Rusiji, a car Nikola II je svrgnut.

August Kopff otkrio asterod 589 Croatia

Njemački astronom August Kopff otkrio je 3. ožujka 1906. asteroid nazvan 589 Croatia sa  zvjezdarnice Königstuhl—Heidelberg. Do toga je došao tzv. fotografskom metodom. Asteroid se nalazio u zviježđu Djevice, a na prijedlog profesora Maxa Wolfa, direktora zvjezdarnice, nazvan je Croatia u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu.

Talijanska aneksija Slobodne Države Rijeka

Do aneksije Slobodne Države Rijeka došlo je 3. ožujka 1924. godine, četiri godine nakon što je ona osnovana Rapallskim ugovorom između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS. Grad Rijeka prvi je put dobio autonomiju 1719. godine, kada ju je car Karlo VI proglasio slobodnom lukom. Osam godina kasnije, 1977. godine, za vrijeme Marije Terezije osnovan je Corpus separatum. Od tada je, sve do, još uvijek sporne aneksije od strane Kraljevine Italije 1924. godine, Rijeka postojala kao samostalni entitet s nekim elementima državnosti. Kratkotrajno je izgubio autonomiju 1848. godine.

Prva snimka u povijesti rock'n'rolla

3. ožujka 1951. godine snimljena je 'Rocket 88', u diskografskom studiju Sama Phillipsa u Memphisu. Pjesmu je napisao Ike Turner, a zajedno s njim i njegovim bandom izveo ju je saksofonist Jackie Brenston. To je snimka koju mnogi smatraju 'prvom snimkom u povijesti rock'n'rolla.

I još ...

1938. je otkrivena nafta u Saudijskoj Arabiji.

1915. godine osnovana je NACA, preteča današnje NASA-e.

1918. Rusija je s Centralnim silama potpisala Mir u Brest-Litovsku i izišla iz I. svjetskog rata.

2005. godine Steve Fossett postao je prvi čovjek koji je izveo neprekidan let oko Zemlje u zrakoplovu bez nadopunjavanja goriva.

1927. rođen je Josip Klima, hrvatski violinist i glazbeni pedagog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene