Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na današnji dan

Prije 52 godine postavljen rekord koji živi do danas...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo neke od najvažnijih događaja koji su se dogodili na današnji datum.

 

Izabran papa Pio XII

Pročitajte i ovo Informer: Dobitnici i gubitaši koronakrize - 1 ČAK I PROFITIRALI Pandemija koronavirusa na neke je utjecala i - pozitivno: "Mi smo se dan poslije, nakon što nam je nametnuto da moramo raditi od kuće, vrlo brzo prilagodili" Slika nije dostupna Policiji pune ruke posla Crni vikend u Hrvatskoj obilježio niz tragičnih događaja, živote izgubilo 8 ljudi

Eugenio Pacelli se rodio 2. ožujka 1876. u Rimu, u aristokratskoj obitelji, strogo privrženoj katoličkoj vjeri. 1899. godine diplomira teologiju i pravo na sveučilištu Gregoriana u Rimu. Nakon što se zaredio postaje pomoćnik kardinala Pietra Gasparria s kojim radi na izradi Crkvenog prava. Nakon službe u nuncijatu u Bavarskoj i njemačkoj republici Reichu, Papa Pio XI 1929. godine ga imenuje kardinalom, a nakon toga i državnim tajnikom Svete stolice. Bio je jedan od najpouzdanijih suradnika pape Pia XI, čiji se pontifikat završio iznenada 10. veljače 1939. godine. 1. ožujka započele su konklave za izbor novog Pape, a kada je nakon samo dana, 2. ožujka, objavljeno da je kardinal Pacelli izabran za novog poglavara Katoličke Crkve nitko nije bio iznenađen. Eugenio je otpočetka bio najizgledniji kandidat tzv. papabile. Izabran je na svoj 63. rođendan, a ime Pio XII uzeo je u čast svog prethodnika.

Rođena Marija Jurić Zagorka

2. ožujka 1873. u Negovcu kraj Vrbovca rođena je Marija Jurić Zagorka, hrvatska književnica, autorica Gričke vještice i prva hrvatska novinarka. Djelovala je u Obzoru i jedno vrijeme ga je uređivala. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima je ispreplitala ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana. Umrla je u Zagrebu, 29. studenoga 1957.

Maroko proglasio neovisnost od Francuske

Maroko je država u sjeverozapadnoj Africi, u regiji poznatoj kao Magreb. Nalazi se na obali Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Arapsko ime zemlje, "Al-Mamlakâ l-Maġribīyâ", znači "Zapadna kraljevina". Tijekom francuske vlasti središte Maroka premješteno je iz unutrašnjosti na obalu, pa je luka Casablanca naglo porasla u milijunski grad s industrijskim i financijskim središtem. Rabat je postao nova prijestolnica. Težnje za samostalnošću porasle su u Maroku nakon Drugog svjetskog rata. Iako je Francuska pokušala zaustaviti taj proces to joj nije uspjelo, pa je 2. ožujka 1956. godine Maroko postao neovisna monarhija. Godinu dana kasnije sultan Mohammed proglasio se kraljem, a nakon njega na vlast dolazi Kralj Hassan II tijekom čije vladavine dolazi do postupne demokratizacije te zemlje. Maroko je po broju stanovnika četvrta arapska zemlja, iza Egipta, Sudana i Alžira.

Rođen Chris Martin, britanski glazbenik

Christopher Anthony John 'Chris' Martin rođen je 2. ožujka 1977. godine. Britanski je glazbenik i pjevač engleskog alternativnog rock sastava Coldplay kojeg je osnovao zajedno s prijateljem i gitaristom sastava Jonnyjem Bucklandom. Oženjen je američkom glumicom Gwyneth Paltrow, s kojom ima dvoje djece.

Rođen Mihail Gorbačov

Mihail Sergejevič Gorbačov rođen je 2. ožujka 1931. godine u mjestu Privoljnoje u današnjoj Ukrajini. Školovao se na Moskovskom državnom sveučilištu gdje je 1955. diplomirao pravo. 1971. postaje član CK KPSS-a. 1985. godine postaje predsjednik SSSR-a, kasnije se ispostavilo da će biti i posljednji predsjednik te zemlje. Uveo je značajne promjene u tu zemlju. Donosi zakone kojima se tamošnjim kompanijama povećava samostalnost i tako započinje proces stvaranja tržišnog gospodarstva. To je ujedno i prvi korak tzv. Perestrojke. No početkom 199. godina dolazi do nemira u SSSR-u, a pojedine zemlje počinju tražiti neovisnost. Nakon niza previranja, referenduma i samostalnih odluka država da svoje zakone stavljaju iznad onih SSSR-a do raspada te države dolazi 1. siječnja 1992. godine. Gorbačov je na Božić prije te odluke podnio ostavku na mjesto predsjednika. Posljednji predsjednik SSSR-a dobitnik je i Nobelove nagrade za mir.

Rođen Jon Bon Jovi

John Francis Bongiovi, Jr., poznatiji kao Jon Bon Jovi, američki je glazbenik, tekstopisac, producent i glumac, najpoznatiji kao kao osnivač i glavni vokal rock benda Bon Jovi, koji je osnovan 1983. godine. Rođen je 2. ožujka 1962. godine u američkom gradu Perth Amboyju. Tijekom karijere izdao je dva solo albuma i 11 albuma s bendom, koji su prodani u više od 130 milijuna primjeraka diljem svijeta. Glumačku karijeru započeo je 1990.-ih, glumeći u nekoliko filmova, poput Moonlight and Valentino i U-571, te pojavljujući se u serijama Seks i grad i Ally McBeal. Kao tekstopisac, Jon Bon Jovi je 2009. godine uvršten u Songwriters Hall of Fame. 1996. časopis People uvrstio ga je na listu '50 najljepših ljudi na svijetu', a 2000. ga je isti časopis proglasio 'najseksi rock zvijezdom'.

Wilt Chamberlain postiže 100 koševa

Wilt Chamberlain, američki profesionalni košarkaš, u sezoni 1961./62., igravši za Philadelphia Warriorse, ostvario je prosjeke od 50.4 poena i 25.7 skokova po utakmici, čime je srušio nekoliko NBA rekorda. 2. ožujka 1962., u Hersheyu u Pennsylvaniji, u utakmici protiv New York Knicksa, Chamberlain je odigrao nevjerojatno te je postigao i danas nedostižnih 100 poena u utakmici.

I još ...

2. ožujka 1943. odigrala se bitka u Bizmarkovom moru, tijekom Drugog svjetskog rata, kada su američke i australske snage potopile japanski konvoj.

1969. godine održan je i prvi testni let popularnog zrakoplova Concorde u Toulouseu.

1998. godine stigli su podaci sa svemirske letjelice Galileo koji su ukazali na mogućnost da Jupiterov mjesec Europa ima ocean tekuće vode ispod površinske ledene kore.

1824. rođen je Bedřich Smetana, češki skladatelj.

1947. rođen je Harry Redknapp, engleski nogometaš i trener.

1972. rođen je Rene Bitorajac.

2. ožujka 1982. godine umro je Philip K. Dick, američki pisac znanstvene fantastike. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene