Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedno najmanje milijun eura

USPJEŠNA OPERACIJA Pronađeno pismo kojim je Kolumbo javio da je otkrio Ameriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumbo je u pismu obavijestio kraljeve europskih država da je otkrio Ameriku.

Ukradeno pismo iz 15. stoljeća kojim je Kristofor Kolumbo obznanio Europi da je otkrio Ameriku pronađeno je u knjižnici američkog Kongresa i vraćeno je u Italiju, objavile su u srijedu talijanske vlasti.

Pismo je Kolumbo napisao 1493. nakon je pristao na današnje Bahame. Adresirano je na kraljeve europskih država i obaviještava ih o otkriću Amerike.

Taj vrijedan dokument ukraden je iz knjižnice Riccardiana u Firenci, a krađa je ostala neprimijećena više desetljeća jer je umjesto originala podmetnuta vjerna kopija.

Pismo je potom završilo u Americi i 1992. je prodano na dražbi za premalih 400.000 dolara. Neimenovani donator kasnije ga je poklonio Kongresnoj knjižnici.

Zajednička talijansko-američka istraga počela je 2012. godine i dovela je do povratka pisma u Italiju, objavili su talijanski ministar kulture Dario Franceschini i američki veleposlanik John Phillips.

Odjel talijanskih karabinjera za umjetnine tvrdi da je pismo vrijedno barem milijun eura. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene