Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došlo ga vidjeti 10.000 ljudi

VIDEO: Začepite nos, 'cvijet leš' procvjetao nakon 17 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće posjetitelja preplavilo je Botanički vrt švicarskog Basela. Više od 10.000 ljudi došlo je po prvi put vidjeti gigantski cvijet biljke Amorphophallus titanum, poznatije pod nazivom 'cvijet leš' zbog svojeg karakterističnog mirisa trulog mesa.

Pročitajte i ovo Ilustracija javila policija U Savi pronađen ženski leš Janjetina, ilustracija - 7 Drastičan pad Najveći proizvođači janjetine u EU suočavaju se s golemim problemom: "Prijeti im izumiranje"

Biljka inače potječe sa Sumatre, a poznata je po karakterističnom 'mirisu' cvijeta kojeg mnogi opisuju kao kombinaciju zagorjelog šećera i trulog mesa. Mirisom privlači mnogobrojne kukce kako bi je oprašili, no srećom po ljude, ova fascinantna biljka cvate vrlo, vrlo rijetko, čak i u prirodi. Do sada su u cijelom svijetu zabilježena samo 134 cvijeta iz uzgoja, a Baselov 'velikan' prvi je put procvjetao nakon 17 godina.

Osim po mirisu i obliku cvijeta Amorphophallus titanum je poznat i po svojoj veličini i rapidnom rastu kad je u fazi reprodukcije. 'Zreo' cvijet može dosegnuti veličinu i do 2,5 metara što ga čini jednim od najvećih cvjetova na svijetu. Svoju veličinu doseže u zavidnom roku - Botanički vrt u Baselu je zabilježio prosječan rast od 6 centimetara dnevno.

Nažalost, koliko brzo raste, toliko brzo i propada. Kada je proces oprašivanja gotov, što je najčešće u roku od 72 sata, cvijet jednostavno uvene. Kako je ovaj u Baselu procvjetao u petak, vjerojatno broji svoje posljednje sate. Stoga je Botanički vrt zbog njega svoja vrata ovaj vikend otvorio 24 sata dnevno, a web kamera ga je fotografirala svakih 10 minuta. Brojnim posjetiteljima očito nije smetao smrad koji je biljka širila oko sebe. A kako i bi kad je posljednji put u Švicarskoj ta biljka cvjetala prije punih 75 godina.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene