Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedni imaju sve, drugi ništa

VIDEO U ovom gradu svi rade ono što je strogo zabranjeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski grad Dangdong nalazi se na granici sa Sjevernom Korejom i kroz taj grad prolazi 70 posto trgovine između te dvije države.

Kina je jedina zemlja koja ima trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom, unatoč nezadovoljstvu sjevernokorejskim nuklearnim programom. No, nije sva trgovina u tom pograničnom gradu legalna, jer mnogi Kinezi prelaze granicu u gluho doba noći kako bi ilegalno trgovali sa sjevernokorejskim vojnicima, jer običnim Sjevernokorejcima je trgovina zabranjena i vojnici to ne bi dopustili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

CNN-ov David Mckenzie razgovarao je s jednim takvim kineskim ilegalcem koji se predstavio pod pseudonimom Chen, jer kako kaže, sjevernokorejskih špijuna je u Dangdongu doista puno.

Fotografije ne lažu...

"Nama u Kini ne fali hrane ili potrepština. Ljudi mogu jesti i obući se, ali ne i tamo, čak i sjevernokorejski vojnici nemaju ništa", kaže Chen. Nemaju čak niti novac pa trguju s otpadnim metalom, starim zdjelama te čak i ginsengom. Ako posao krene po zlu, sjevernokorejski vojnici ne oklijevaju i pucaju na kineske ilegalce", kaže Chen.

Sve se to događa na marginama turističke radoznalosti Kineza, koji hrle u Dangdong, kako bi vidjeli svoje povučene i od svijeta otuđene sjeverne susjede. Često im znaju ostavljati cigarete i druge sitnice pored bodljikave žice, unatoč znakovnim upozorenjima na svakom koraku da se to ne radi. Šetnja uz granicu sa Sjevernom Korejom, u neku ruku je za njih poput safarija.

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene