Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na solarni pogon i za dobru stvar

VIDEO: Prijeći će pustinju u invalidskim kolicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz veliku volju i predanost, malo toga je nemoguće. Takvu poruku svijetu šalje i Haidar Taleb, koji namjerava prijeći pustinju u svojim invalidskim kolicima na solarni pogon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekoliko kilovata sunčeve energije Jednog dana bi svatko sebi mogao napraviti struju za cijeli dan Slika nije dostupna Privukla investitore Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani, Orahovica će imati besplatnu javnu rasvjetu

Njegov put preko pustinje u Ujedinjenim arapskim emiratima bit će dug čak 320 kilometara, a završit će ga 2. prosinca. To će ujedno biti i novi svjetski rekord u udaljenosti prevaljenoj vožnjom u invalidskim kolicima na solarni pogon, piše popsci.com.

Taleb drži i trenutni rekord, koji je postavio 14-satnom vožnjom i 128 prijeđenih kilometara, od Abu Dhabija do Sharjaha. Taj rekord postavio je tek prije nekoliko tjedana i već ga namjerava potući, i to više nego za duplo, a sve u čast Dana nacionalnosti Ujedinjenih arapskih emirata.

Od četvrte godine u kolicima

Talebu je u dobi od četiri godine dijagnosticirana dječja paraliza te je otad ostao prikovan za invalidska kolica. Sad mu je 47 godina, a njegova kolica dizajnirala je tvrtka Masdar iz UAE-a, koja se bavi obnovljivim izvorima energije i zelenim tehnologijama. Ta tvrtka provodi projekt u kojem želi stvoriti zajednicu, koja će biti energetski neovisna i čista, odnosno bez emisija ugljika u atmosferu.

Talebova invalidska kolica kreću se maksimalnom brzinom do 19 kilometara na sat. Njegov put navest će ga preko svih sedam emirata, a usput će navratiti i do škola i centara za osobe s invaliditetom, kako bi širio svijest o obnovljivoj energiji i skrenuo pozornost na osobe s invaliditetom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene