Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskrs u Belgiji

VIDEO: Poslastica iz Napoleonove pećnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spravljati svoje specijalitete u pećnici u kojoj su se oni pekli za velika povijesna imena pravi je užitak, tvrdi poznati kuhar Dominique Persoone. Njegova se želja i ostvarila kada je kupio kuhinju dvorca koja je pripadala Napoleonu.

Belgija se sprema za Uskrs, a za proslavljenog kuhara čokolade Dominiquea Persoonea postoji još jedan razlog zašto je ovaj događaj poseban. Naime, on je otvorio novu trgovinu u kuhinji palače koja je bila u vlasništvu Napoleona, piše Reuters. Palača je izgrađena za bogatu trgovačku obitelj kada je Antwerpen bio strateški važan za ofenzivu na Veliku Britaniju, a potom prepuštena Napoleonu. Nakon godina renovacije, palača će se ponovno otvoriti u svibnju, ali Persooneova trgovina spremna je dočekati ljubitelje čokolade već sada. On je zadržao originalne zidne pločice te je obnovio pećnicu koju je pronašao u podrumu. Kaže da je mogućnost kuhanja u kuhinji i pećnici bivšeg vladara san svakog kuhara. 'Mogli bi pokušati rekonstruirati novu kuhinju ovdje u palači. Poput sna je raditi u kuhinji s takvom povijesti', rekao je Persoone.

Pročitajte i ovo Čokolada kontaminirana cijela serija Najveća tvornica čokolade objavila važnu vijest nakon obustavljanja proizvodnje zbog opasne bakterije Čokolada, ilustracija Povlačenje zbog salmonele Problemi s čokoladom: Sporna pošiljka upućena Hrvatskoj, inspekcija i dalje u nadzoru

Kako bi proslavili povezanost s Napoleonom, kuhar je osmislio čokoladni kalendar s osam čokolada u kojima se slavi osam Napoleonovih ljubavnica. U Napoleonovo vrijeme, čokolada je bila popularna zbog svojih energizirajućih moći. Kako tvrde neki, Napoleon je uobičavao nositi čokolada sa sobom u bitku te je jeo kada je osjećao da mu treba energije. Persoone je uvjeren da je Napoleon bio veliki obožavatelj čokolade, ne samo da bi dobio bitku. 'Kaže se da je čokolada dobra za potenciju, pa sam siguran da je sa osam djevojaka koje je imao, trebao mnogo čokolade. Stoga vjerujem da je ona pravljena i u ovoj pećnici', rekao je Persoone.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene