Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što vi kažete?

Zamrznuta riba naočigled oživjela, tisuće se svađaju je li to moguće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li kada svjedočili čemu sličnom?

Zamrznute je ribe moguće vratiti u život! Takav barem zaključak nameće sljedeći video zabilježen negdje u Kini, snimka oko koje se već treći dan na društvenim mrežama lome koplja.

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije"

Naravno, i dok jedni tvrde da je u pitanju čista prijevara, da je zapis obična montaža osmišljena samo zato da video postane viralan, drugi pak ističu da je sve na snimci autentično i pritom nude sljedeća objašnjenja:

Naime, znanstvena je činjenica da određeni organizmi, uključujući i pojedine vrste riba, u sebi imaju "antifriz protein", što je prije 12 godina potvrdio i profesor biokemije Peter Davies i čime je napokon pojašnjeno zašto ribe uspijevaju preživjeti u vodama čija temperatura pada ispod točke ledišta.

Drugim riječima i pojednostavljeno rečeno, oni koji vjeruju u autentičnost videa misli da riba uopće nije umrla u frižideru, već da je zapravo usporila metabolizam i 'ugasila životne funkcije' kako bi preživjela.

Video koji je tijekom vikend izazvao žestoke rasprave

"Često sam u Novoj Engleskoj lovio na ekstremno niskim temperaturama i svjedočio sam ovom fenomenu desetak puta. Ovako oživi žuti smuđ", napisao je na Facebooku jedan ribič, kojeg su pobornici teorije da je video montiran ismijali.

"Daj, molim te, zar si slijep i ne vidiš da se snimka u 19. sekundi prekida, baš uoči čudesnog povratka ribe među žive? Video je montiran, i to loše, a smrznuta je riba naprosto zamijenjena drugom".

Vrijedi dodati da se u međuvremenu pojavilo i treće tumačenje, te da ima i onih koi vjeruju da je riba tek nakratko bila uronjena u tekući nitrogen, dovoljno dugo da izvana djeluje zaleđeno, ali i dovoljno kratko da joj uvjeti ne oštete nervni sistem i srce.

Tko je u pravu ne znamo, ali kada smo već na temi, svakako priči dodajmo da su prije sedam dana japanski znanstvenici potvrdili da su uspjeli vratiti u život vodenog medvjeda (mikroorganizam) nakon što je više od 30 godina bio zaleđen.

Jedan se sličan video svojedobno već dijelio na društvenim mrežama 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene