Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bježe glavom bez obzira

VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski su gusari poznati kao najopasniji u posljednjih nekoliko godina, no stručnjaci za sigurnost pronašli su im Ahilovu petu.

Svi hejteri američke pop starlete i nekadašnje teen senzacije Britney Spears možda nisu ni svjesni da imaju nešto zajedničko sa zloglasnim gusarima iz Somalije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova otmica Somalski gusari oteli malteški teretni brod turskog brodovlasnika Slika nije dostupna Treća akcija fregate Nivose Francuska mornarica zarobila 11 gusara u somalskim vodama

Rachel Owens (34) iz Škotske radi kao druga časnica na naftnim supertankerima i tvrdi da su najveći Britneyjini hitovi poput 'Oops! I Did It Again' i 'Baby One More Time' jedno od glavnih oružja protiv nasrtljivih pirata u vodama uz istočnu obalu Afrike.

>> Ovu snimku sigurno želi što prije zaboraviti!

Kad god uoče sumnjiva plovila u blizini, raspale Britney preko razglasa, pa tko živ, tko mrtav. 'Pripadnici našeg osiguranja izabrali su njezine pjesme jer misle da bi ih gusari mogli mrziti najviše. Ti tipovi ne mogu smisliti zapadnjačku kulturu i glazbu, tako da je Britney savršen odabir', priča Rachel za britanski Mirror.

Iako su zbog djelovanja stranih interventnih snaga na području Somalije gusari u zadnje vrijeme izgubili na snazi i odvažnosti, i dalje predstavljaju prijetnju posadama na vrlo prometnoj ruti kod istočne Afrike.

'Najplodnija' godina, kada je riječ o otmicama i iznudi otkupnina', za pirate je bila 2011. Tada su oteli 25 brodova, a za oslobađanje posada iznudili su milijune dolara.

Međunarodna je zajednica kao odgovor na područje njihova djelovanja poslala pravu armadu ratnih brodova.

Rachel kaže da je sigurnost jedan od prioriteta na brodu kojim plovi. 'U pitanju su životi mnogih ljudi te vrijedan teret. Zvučnici mogu biti upereni direktno prema piratima tako da zvukovi koji dopiru iz njih ne ometaju posadu', priča ona i dodaje da je Britneyjino revanje toliko efektno da se ne sjeća kada su zaštitari na brodu zadnji puta potegnuli vatreno oružje.

'Čim im raspalimo Britney, bježe glavom bez obzira', kaže Rachel.

Ipak, zarazni pjesmuljci američke glazbenice nisu jedino oružje. Osiguranje, čim primijeti pirate, prvo radiovezom šalje upozorenja da su naoružani te da eventualni napad neće proći bez odgovora.

Steve Jones iz Asocijacije za sigurnost u pomorstvu kaže da su glazbu kao metodu odvraćanja prvi upotrijebili američki policajci prilikom obuzdavanja nasilnih uličnih demonstracija. Ubrzo su je usvojili stručnjaci za sigurnost na raznim kruzerima i teretnim brodovima.

'Ne znam, pjesme Justina Biebera vjerojatno bi bile protivne Ženevskim konvencijama', kazao je Jones kroz šalu. Ipak, sasvim je ozbiljno napomenuo da su neke pirate vidjeli kako u napad kreću s čepićima za uši.

Da je puštanje pop hitova na razglas uistinu učinkovito, potvrdio je i glasnogovornik Britanske udruge privatnih zaštitarskih kompanija, koji dodaje da je izbor glazbe ostavljen na volju svakoj pojedinoj kompaniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene