Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odbij' i 'Odvrati'

VIDEO Kupaće odijelo koje vas čini NEVIDLJIVIMA za morske pse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svako toliko dogodi se da morski pas napadne kupača ili surfera, a jedno od najopasnijih mjesta u tom smislu je zapadna obala Australije. No sada postoje i kupaća odijela koja bi to mogla promijeniti.

U posljednjih pet godina velika bijela psina ubila je petero ljudi na obalama Zapadne Australije, a kao odgovor na to, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Zapadnoj Australiji, u suradnji s tvrtkom Shark Attack Mitigation Systems (SAMS), radili su na zaštiti kupača i surfera od tih napada. Nakon dvije godine istraživanja i razvoja, ovog tjedna u prodaju su puštena dva modela njihovih kupaćih odijela.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

>> VIDEO Ulovio psinu pa je nasred plaže hvatao za rep!

Prva verzija tih odijela, nazvana 'Elude' (izbjegni), kamuflira kupača u vodi, a sve na osnovu nedavnog otkrića da morski psi zapravo ne raspoznaju boje.

Druga verzija nazvana 'Diverter' (onaj koji odvraća) ima za cilj odbiti morskog psa od kupača jakim kontrastom bijele i crne boje u obliku pruga po odijelu, što je signal morskim psima da kupači nisu ukusan zalogaj.

'Mnoge životinje ne vole plijen koji daje signale koji na neki način poručuju 'nemoj me jesti' - a ovdje se to manifestira u šarama', rekao je za Guardian profesor Shaun Collin sa spomenutog sveučilišta.

Odijela su ispitana na populaciji tigrastih morskih pasa, ali ne i dok je čovjek bio u njima. Očekuju se i dodatna testiranja, no odijela se već sad mogu nabaviti po cijeni od 495 dolara, što i nije van mogućnosti, pogotovo ako to smanjuje rizik od napada morskih pasa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene