Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objašnjenje

VIDEO Je li 'krckanje' zglobova znak bolesti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za neke je to navika, opuštanje, no je li zdravo?

Ako vam redovito 'krckaju' zglobovi na prstima, možda se pitate je li to znak neke bolesti - hoćete li dobiti artritis?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klinika pod vedrim nebom Ne izgleda lijepo, ne miriši, ali liječi Slika nije dostupna Potpisali ugovor Ina će za potrebe Naftalana izdvajati naftensku naftu iz polja Šumećana

BritLab tim napravio je video u kojem je objašnjeno zašto nekima zglobovi 'krckaju' a nekima ne.

U našim zglobovima se nalazi sinovijalna tekućina koja suži za podmazivanje. U njoj se nalaze mali mjehurići plinova (kisik, ugljični dioksid) koji zapravo pucaju, tako da zvuk ne proizvode kosti.

Varga: Biološka terapija za oboljele od artritisa nakon izlaska HZZO-a iz riznice

Kad napravite pokret koji izaziva puckanje, zapravo smanjujete pritisak koji postoji između zglobova i ligamenata te zglobne kapsule, što ima za posljedicu da plinovi formiraju mjehuriće koji pojure u prazan prostor. Tada se zglobovi vraćaju na svoje mjesto kao i sinovijalna tekućina, a to vraćanje svega na mjesto zapravo uzrokuje puckanje tih mjehurića. Zbog toga mnogi nakon takovog zahvata i osjećaju olakšanje.

Studija provedena na 200 ispitanika pokazala je da je 18 posto onih koji su redovno 'krckali' zglobovima ruku dobili artritis te 21,5 posto onih koji to nisu činili. 

Dakle, nema nikakve uzročno-posljedične veze između 'krckanja' i artritisa. To je dokazao i doktor Donald Unger koji je čak 60 godina 'lomio' prste na jednoj ruci. Nakon šest deseetljeća dokazao je da nema nikakve razlike između njegove dvije ruke. Za to je dobio i Nobelovu nagradu 2009. godine. 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene