Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U čast kraljici

VIDEO: Golemi brod u boci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U čast broda koji je najduže plovio u službi njezinog visočanstva, podignut je jedinstven spomenik - HMS Victory, legendarnog admirala lorda Horatia Nelsona, odsad će krasiti londonski Trafalgar Square kao golemi brod u boci.

Repliku, dugu 4,7 i široku 2,8 metara, otkrio je londonski gradonačelnik Boris Johnson, a napravio ju je Yinka Shonibare. Johnson je ponudio i odgovor, odnosno mogući ključ pobjede Nelsona u povijesnoj pomorskoj bici 1805. godine, u kojoj je britanska mornarica porazila dvostruko jaču i brojniju španjolsko-francusku armadu. 'Što je to Nelson imao skriveno u rukavu, osim svoje genijalnosti, dame i gospodo? Imao je puno flaša', rekao je Johnson, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad u Londonu Užasan incident nakon sudara: Devet osoba zalio korozivnom tvari, žena i dvoje male djece prebačeni u bolnicu Slika nije dostupna Policija isključila terorizam Nakratko evakuiran trg u središtu Londona: Policija istraživala sumnjivi paket

Otkrivanje spomenika sponzorirala je nigerijska banka, kao podsjetnik na 50. obljetnicu oslobađanja od kolonijalne britanske vlasti. Svih 36 jedara broda u boci napravljena su od uzoraka tkanine, koji podsjećaju na afričke haljine, i koje se poistovjećuju s afričkim identitetom i neovisnošću. 'Razmišljao sam o Nelsonovim postignućima, ali i o njegovoj ostavštini', istaknuo je Shonibare. 'Mislim kako poruka, koja se nalazi u toj boci, zapravo glasi kako je London najveća umjetnička i kulturna prijestolnica u svijetu', zaključio je Johnson.

Boca s brodom se nalazi pod budnim okom statue admiralu Nelsonu, koji je spomenute godine u bici kod Trafalgara porazio duplo jačeg neprijatelja. Nelson je zaslužan i za utiranje puta prema donošenju akta o zabrani transatlantske trgovine robljem 1807. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene