Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evolucija

VIDEO Evo što se dogodi kad znanstvenici uzgajaju ribe da hodaju po tlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teorija evolucije kaže da su sve životinje koje hodaju po tlu evoluirale iz morskih životinja u nekoj točki daleke prošlosti.

Znanstvenici Sveučilišta McGill su proveli studiju nad skupinom od 111 Nilskih mnogoperki, koje su isto tako poznate pod nazivom dinosaurske jegulje tako da su ih držali u vodi dubokoj svega 2,5 milimetara kroz osam mjeseci.

Pročitajte i ovo Ribe plivaju ulicama Murtera posljedica plime VIDEO Nevjerojatni prizori: Jata riba na ulicama našeg otočnog mjestašca! Slika nije dostupna Vrlo rijetka pojava VIDEO Kataklizmički prizori kod francuske obale: Aktivisti naišli na više od 100.000 uginulih riba

Dio studije je bilo i proučavanje istih riba u njihovom uobičajenom vodenom okolišu.

Rezultati studije pokazali su da ribe koje su uzgojene na tek vlažnom tlu, mogu bolje hodati od onih koje su uzgajane u vodi te da su se njihova tijela prilagodila u manjoj mjeri na novi okoliš, omogućujući im da imaju fleksibilniji vrat, prenosi AOL.

'Čini se da je posve jasno da su okolišom uvjetovane promjene uzrokovale njihov prelazak na kopno. Selektivni pritiscitad su uzrokovali te promjene i postali su fiksini u njihovom genomu tijekom izrazitu dugog vremenskog perioda', pojasnila je Emily Standen, autorica studije sa Sveučilišta Ottawa.

Nilska mnogoperka ima i pluća i škrge, što im omogućuje da se kreći po kopnu i u vodi, a kretanje po kopnu im pomaže u periodima suše da dođu iz jednog izvora vode do drugog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene