Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko bi rekao...

Uskršnji otok: Arheolozi otkrili da kamene glave imaju i - tijela!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim arheologa na Uskršnjem otoku otkopao je dvije divovske kamene glave. Otkrili su da imaju tijela koja se protežu nekoliko metara pod zemljom.

Na Uskršnjem otoku ima oko 1.000 tzv. Moai skulptura. Ovo će otkriće sasvim sigurno na otok privući još više turista.

Pročitajte i ovo Ronioci ulaze u jezero na Adi Ciganliji Poginuli maturanti Tragedija u Beogradu: Iz jezera izvukli tijela dvojice tinejdžera Meksičke vlasti pronašle su 45 vreća s dijelovima tijela izvan Guadalajare - 1 "Akcija bi mogla trajati danima" Strava u Meksiku: Otkriveno 45 vreća s dijelovima tijela, vatrogasci i policija izvadili ih iz ponora uz pomoć helikoptera

>> Uskršnji otoci: Riješen misterij šešira

'Naša iskopavanja su otkrila torza dvije skulpture visoke 7 metara. Stotine, možda i tisuće posjetitelja na otoku su bili oduševljeni kada su vidjeli da Moai skulpture imaju tijela. A što je još važnije, otkrili smo puno o Rapa Nui tehnikama drevnog graditeljstva', kazala je direktorica projekta Easter Island Statue Projecta Jo Anne Van Tilburg za Daily Mail.

Otkrili su da skulpture stoje na kamenim postoljima te da je pri njihovoj obradi korišteno više različitih kamenih alatki, kamenja i konopaca. U temeljima skulptura bile su izbušene rupe u koje su uglavljena debla s konopima kojima su kipovi podizani u uspravni položaj. 

'Pronašli smo i velike količine crvenog pigmenta koje su možda korištene za bojanje kipova te urezani znak na jednom postolju', kazala je Van Tilburg te dodala da su otkrili i petroglife (crteži uklesani u kamene stijene). 

Pretpostavlja se kako su Moai skulpture stare između 400 i 1.000 godina, no ne zna se tko ih je, kada i zašto napravio.


Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene