Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U samo dvije minute

USPJELI GDJE DRUGI NISU 'Savršeni stroj koji ispunjava sve zahtjeve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Automat je uspio gdje drugi nisu 'jer je vrlo složen'.

Skupina nizozemskih profesora i studenata razvila je prototip automata koji služi svježe pržene krumpiriće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobro će doći Osmislio je aparat koji iz zraka u sat vremena stvori pola litre vode Slika nije dostupna Tvrdi da mu grije kuću Srbin od 44 limenke piva napravio aparat koji mu grije cijelu kuću

Aparati iz kojih možete kupiti tople i hladne napitke, sendviče, slastice i grickalice, široko su rasprostranjeni, ali ovo je prvi poznati u svijetu koji priprema pomfrit.

Proizveli su ga profesori i studenti sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj. Automat je multifunkcionalan pa uz krumpiriće možete naručiti i kavu i ostale pripravke.

GENIJALAN HRVATSKI IZUM Spas za baterije svih mobilnih uređaja!

"Pokušali smo napraviti savršeni stroj koji ispunjava sve zahtjeve: pomfrit mora biti dobar, ne smije imati loš miris i sve mora biti zdravstveno sigurno", rekao je nizozemskoj televiziji jedan od voditelja projekta Bastiaan Roest te dodao da je njihov automat uspio gdje drugi nisu "jer je vrlo složen".

Krumpirići se čuvaju smrznuti na -18 stupnjeva Celzija, a prže se na 180 stupnjeva. Proces pripreme počinje tek kada korisnik ubaci svoju kovanicu u aparat i traje dvije minute. U ponudi je i umak, kečap ili majoneza.

Prototip i zasad jedini funkcionalni aparat smješten je u kantini fakulteta u Wageningenu, a izumitelji ne bi imali ništa protiv da im netko ponudi razvoj za širu komercijalnu potrebu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene