Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivene piramide

U meksičkoj džungli otkriveni drevni majanski gradovi: 'Sežu u prve godine Nove ere'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći arheolog ove ekspedicije i profesor Istraživačkog centra na slovenskoj Akademiji znanosti i umjetnosti, Ivan Šprajc iznimno je ponosan na svoj tim.

Na jugoistoku Meksika u dubinama neprohodnih džungli u koje ljudska noga nije odavno kročila, pronađeni su ostaci majanskih gradova. Vodeći arheolog ove ekspedicije i profesor Istraživačkog centra na slovenskoj Akademiji znanosti i umjetnosti, Ivan Šprajc iznimno je ponosan na svoj tim.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna predviđanja Najvažnija izborna godina počela krvavim obračunom: Karteli ubili dva gradonačelnička kandidata Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) Arheolozi oduševljeni Najveća podvodna špilja na svijetu otkriva tajne izumrle civilizacije: "Našli smo brojne dokaze..."

Otkriće koje bi moglo promijeniti povijest

Proučavajući snimke snimljene iz zraka, još su u travnju uočili dva grada, Lagunitu i Tamchen, smještene na poluotoku Yucatanu.

Prema analizi onoga što su zatekli na terenu ovi su gradovi u svojoj punini zasjali u godinama između 600. i 1000. godine nove ere.

Na obje lokacije pronađene su brojne građevine, piramide i gradski trgovi. Jedna od pronađenih piramida visoka je čak 20 metara.

FOTO Arheolozi oduševljeni ovim otkrićem!

Pronađen je veliki zid s crtežima za koji se pretpostavlja da je dio velikih vrata koja pak su bila glavni ulaz u grad. Prema riječima arheologa Šprajca, svaki se grad proteže na površini većoj od 10 hektara, a pretpostavlja da bi mogli biti još veći.

Tim još uvijek nije započeo s iskapanjima, a njihovi se kolege već vesele onome što bi mogli otkriti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene