Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 70. obljetnicu...

NUKLEARNA GRDOSIJA Tsar bomba stigla u Moskvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Moskvu je stigla najveća od najvećih - takozvana Car bomba. Riječ je o najvećoj bombi u povijesti čovječanstva, koja ima snagu 50 megatona eksploziva TNT.

Povodom 70 obljetnice proizvodnje nuklearnog naoružanja u Rusiji, u Moskvu je stigla maketa Car bombe u prirodnoj veličini. Službeno, Rusija je napravila samo jedan primjerak i detonirala isti 30. listopada 1961. godine iznad zaljeva Mitjušika, odnosno arhipelaga Nova Zemlja u Arktičkom moru.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."

Bomba je bačena s visine od 10,5 kilometara, a detonirana je na visini od 4 kilometra iznad zemlje.

Njezin pad usporavao je padobran težak 800 tona, kako bi Tu-95, zrakoplov koji ju je nosio, mogao dovoljno daleko odletjeti od nulte toče, odnosno oko 45 kilometara daleko.

VIDEO i FOTO 'Nuklearna bomba' nasred ceste u Moskvi

Nakon detonacije, isti je zrakoplov zbog zračnog udara prisilno ponirao jedan kilometar. Eksplozija je bila vidljiva s udaljenosti od čak 1.000 kilometara. Visina oblaka koji je nastao nakon eksplozije dosegla je visinu od nevjerojatnih 95 kilometara, odnosno ušao je ne samo u stratosferu, već duboko u mezosferu.

Selo Severnij, koje je od nulte točke bilo udaljeno 55 kilometara, u potpunosti je uništeno, a to ne treba čuditi, ako se uzme u obzir podatak da je oblak na tlu bio promjera 40 kilometara.

Danas se maketa te megabombe nalazi u moskovskom muzeju.

Ako niste znali...

Na niže priloženoj fotografiji možete pogledati koliki bi doseg razaranja Car bombe bio da detonira, na istoj visini kao i u testu, iznad Zagreba, sve osim narančastog kruga značilo bi sigurnu ili gotovo sigurnu smrt te potpuno uništenje infrastrukture. Narančasti krug, koji doseže do Karlovca, Duge Rese, Krapine, Siska, Petrinje pa čak i pred sam Varaždin, znači opekline 3. stupnja.

Priložena karta napravljena je uz pomoć OVOG alata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene