Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geografski hijeroglifi

TKO JE NACRTAO SVASTIKU? Iz svemira snimljena polja puna mističnih oblika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografije Zemlje snimljene iz svemira otkrile su više od 260 neobičnih oblika, uključujući svastiku i križeve, koji se nalaze na sjeveru Kazahstana.

Za ove misteriozne oblike se vjeruje da su nastali prije oko 8.000 godina, a protežu se na površini od 90 do 400 metara, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Približio se Zemlji NESVAKIDAŠNJI PRIZOR Na nebu se pojavila još jedna velika sjajna točka Slika nije dostupna Uočeni u svemiru NASA-in TELESKOP OTKRIVA Zemlji prijeti 8 velikih asteroida

Ove geografske hijeroglife otkrio je kazahtanski ekonomist Dmitriy Dey na fotografijama Google Eartha 2007. godine. Vjeruje kako su neki oblici nastali kao promatračnice kretanja Sunca, poput britanskog Stonehengea.

Jedan od misterioznih, ujedno i najveći oblik, je kvadrat sačinjen od 101 zemljanih nasipa čiji su uglovi spojeni te tako čine veliki križ.

Pogledajte što se u mozgu događa nakon smrti

Još jedan oblik koji intrigira je oblik svastike, simbol kojeg danas povezujemo s nacistima, zapravo je drevni simbol prosperiteta i moći koji se kao takav koristio više od 3.000 godina. Zbog Drugog je svjetskog rata i nacističke Njemačke dobio posve drugo značenje.

U indo-europskoj kulturi svastika je bio znak za sreću, a preveden iz Sanskrita znači 'dobro je'.

Nakon njihovog otkrića putem aplikacije Google Earth-a, arheolozi kazahtanskog Sveučilišta kao i oni sa Sveučilišta Vilnius uputili su se na mjesto pronalaska gdje su uz pomoć radara pronašli ostatke drevnih struktura i ognjišta koja sugeriraju kako su se ova mjesta nekoć koristila za razne rituale.

Obzirom da do danas nije utvrđeno kako su mistični oblici u poljima nastali, NASA je odlučila još jednom objaviti fotografije snimljene satelitima, kako bi ubrzali proces pronalaska odgovora na pitanje tko je i zašto 'izradio' neobične znakove vidljive iz svemira.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene