Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješila Da Vincijev kod

Povjesničarka otkrila pravi identitet Mona Lise

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska povjesničarka umjetnosti riješila je pravi misterij Da Vincijevog koda, identificiravši most u pozadini slike Mona Lise.

Još prošlog mjeseca svjetski su mediji prenosili kako je serija brojeva i slova pronađena u Mona Lisinim očima, kao i na mostu koji je Leonardo Da Vinci naslikao iza njezinog lijevog ramena. Sada je povjesničarka Carla Glori taj most identificirala kao onaj koji leži na rijeci Trebbia u mjestu Bobbio pored grada Piacenze. Na istom mostu, ukoliko se slika digitalno uveća, vidljiv i broj 72, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Simboli nevidljivi golim okom U oku Mona Lise pronađena misteriozna slova i brojke Slika nije dostupna Pune 4 godine Mona Lisine usne Leonardo naslikao prstima

>> U oku Mona Lise pronađena misteriozna slova i brojke

Glori nadalje tvrdi kako je sigurna da je žena na slici (Mona Lisa) bila Bianca Giovanna Sforza, kći Ludovica il Mora, koji je živio prije 500 godina i koji je vladao Bobbiom. Nadalje, slova koja su pronađena u očima Mona Lise, navodno su slova 'S' i 'G', odnosno inicijali navedene žene. Most koji je identificirala, i koji je u međuvremenu obnovljen, rijeka je urušila 1472 godine, a otud vjerojatno i brojka 72 na njemu.

Da Vinci sliku napravio iz sjećanja na posjet

'Na temelju vlastitih provedenih istraživanja, identificirala sam osobu sa slike kao Gionvanu Sforzu i most u pozadini, kao onaj koji prelazi preko rijeke Trebije u Bobbiu', rekla je Glori. Istaknula je kako je prije 500 godina Bobbio bio središte kulture i poznat po svojoj knjižnici, a bio je i veliko sjecište puteva.

'Da Vinci je vjerojatno posjetio Bobbio zbog njegove čuvene knjižnice, a slike je vjerojatno napravio par godina kasnije, na temelju sjećanja, vjerojatno dok je živio u Francuskoj', zaključila je Glori i dodala kako su mnogi detalji sa pozadine slike, zapravo motivi i stvarnosti, koji se mogu pronaći i danas, poput vijugave ceste u pozadini, koja se i danas može pronaći u Bobbiu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene