Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan dan dječak, drugi djevojčica

Tajili spol djeteta kako bi ga odgojili neutralno?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li ikad pogledali u bebu i zapitali je li curica ili dečko? To zna biti vrlo beugodna situacija jer se većina roditelja uvrijedi ako pogriješite. No, Beck Laxton i Kieran Cooper nisu jedni od tih.

Punih pet godina Sasha ­Laxton je naizmjence nosio odjeću za djevojčice i dječake - jedan dan traperice s hozintregerima i kariranu košulju a drugi blještavu rozu trenirku, vilinska krila i baletne cipelice.

Pročitajte i ovo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas" Ilustracija Incident u vrtiću Dijete od godinu i pol samo izišlo iz vrtića: "Dogodio se vrlo ozbiljan propust"

Njegovi roditelji punih pet godina spol svog djeteta nisu otkrili apsolutno nikome. Sve donedavno, kada je situacija u školi postala 'pomalo teška'. Tek tada su svijetu rekli kako je njihovo dijete - dječak.

46-godišnja Beck Laxton je svjesna da se to većini ljudi čini pomalo ludo. Priznaje kako su ih mnogi čudno gledali i kako su zbog svog izbora praktički bili izopćeni iz zajednice. 'Otkrila sam da sam 'luđakinja koja ne zna kojeg joj je dijete spola'. Nikada nisam mogla nikoga uvjeriti da dođe kod nas na kavu. Svi su mislili da sam mentalno bolesna', ispričala je Beck. 

No, to ipak nije previše zabrinjavalo Beck i njezina 44-godišnjeg supruga. Oni smatraju da je 'neutralan spol' pravi izbor kako bi se djetetu omogućilo da njegova prava osobnost ispliva na površinu. Beck smatra da su 'spolni stereotipi fundamentalna glupost' i željela ih je izbjeći. Otišla je čak toliko daleko da tvrdi kako je spolni stereotipi u ranoj dobi mogu biti štetni. 'Spol utječe na na to koju odjeću djeca nose i s kakvim se igračkama igraju i to na ih oblikuje, o tome ovisi kakve će osobe postati', smatra Beck.

Sashini roditelji kažu kako do sada s njim nisu imali problema. 'Ne bih to radila da smatram da će ga to učiniti nesretnim', kazala je dječakova majka.

Sasha tako, za sada, smije nositi odjeću i za dječake i djevojčice i smije se igrati i s autićima i s lutkicama. Otkako se rodio obraćaju mu se kao djetetu, a ne dječaku ili djevojčici. Roditelji su bili toliko odlučni da ne žele znati spol da vipe od pola sata nakon njegova rođenja babicu nisu pitali za spol.

Psihološki efekt odgajanja spolno neutralnog djeteta je pak, posve nepoznat. Vjerojatno zbog činjenice što to do sada nitko nije napravio. Dr. Daragh McDermott, psihologinja sa Sveučilišta Anglia Ruskin potvrđuje: 'Teško je reći hoće li takav odgoj imati trenutne ili dugoročne psihološke posljedice za dijete, ponajviše zato što ima jako malo empirijskih istraživanja na tu temu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene