441747
441747
441747
441747
441747

PRIJETI IM BEZDAN Grad seli svoje čitavo središte da izbjegnu katastrofu

  • , 29.06.2016., 17:43
  • Autor:
  • komentara

Život iznad Arktičkog pojasa može biti izazovan, iako uvijek postoji jedno logično rješenje - selidba. Stanovnici Kirune, najsjevernijeg grada u Švedskoj, odlučili su se upravo na takav potez.

 
 
 
 
Središte Kirune biti će relocirano tri kilometra istočno (Screenshot: YouTube)
Središte Kirune biti će relocirano tri kilometra istočno (Screenshot: YouTube)

Kiruna ima problem i u tijeku je dugotrajan proces preseljenja središta tog švedskog grada 2,9 kilometara istočno, kako bi se izbjegla mogućnost da isto središte ne završi dva kilometra ispod površine tla.

Tu prijetnju predstavlja rudnik željeza, žila kucavica i glavni izvor zapošljavanja za 18.000 stanovnika Kirune, koji željeznu rudu kopa direktno ispod gradke jezgre. Kako željezničke stanice, civilne zgrade, trgovine i stanovi ne bi bili ugroženi, moraju se preseliti gotovo tri kilometra istočno, na sigurnu lokaciju, prenosi Insider.

Projekt preseljenja gradske jezgre pokazao se izuzetno izazova i potrajat će između 20 i 30 narednih godina, prije nego li bude dovršen. Švedska je o tom projektu snimila i simpatičan dokumentarac.

Povijesne građevine, poput crkve, koja je nekoć bila proglašena i najljepšom građevinom u Švedskoj, preselit će se u jednom komadu, dok će građevine manje važnosti biti srušene i ponovno izgrađene tri kilometra istočno.

Novi gradski centar bit će moderan i kompaktan, ističe tvrtka White, koja je zadužena za njegov novi dizajn. Po dovršetku selidbe gradsje jezgre na novu lokaciju, na njezinom starom mjestu izgradid će se javni park.

Posjetiteljima Kirune nudi se i turistička tura o tome kako rudnik željeza i njegove aktivnosti utječu na sam grad.

Niže priložen je i dokumentarac o Kiruni i velikom projektu selidbe.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se