Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tretmani prošlosti

Koristile životinjske izmete kao kremu, šminku s olovom i arsenom...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene još od starih Grka i Rimljna teže izgledati što ljepše, pritom se služeći svim dostupnim trikovima za uljepšavanje.

Moda i normativi ženske ljepote mjenjaju se iz godine u godinu. Žene su u prošlosti posezale za zaista neobičnim trikovima uljpšavanja kako bi svoj izgled dovele do savršenstva. Ovo su najapsurdnije stvari koje žene rade kako bi bile što ljepše, prema Businnes Insideru.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Krokodilski izmet

Još su stari Grci i Rimljani smatrali da izmet krokodila ima uljepšavajuća i obnavljajuća svojstva. Krokodilski izmet bi se pomiješao sa blatom i koristio za anti-ageing tretman.

Čak su i danas popularne blatne kupke, za koje se vjeruje da umiruju, smiruju upalu mišića, poboljšavaju ten i uklanjaju toksine iz organizma.

Ptičji izmet

Ljudi dan danas koriste ptičji izmet kao tretman za uljepšavanje. Najpoznatia zvijezda koja se podvrgava ovakvom tretmanu je Tom Cruise. Ovaj tretman, poznatiji kao tretman lica 'Gejša', dio je japanske narodne medicine. Neki vjeruju da umiruje i pomlađuje kožu. U New Yorku tretmani ptičjim izmetom koštaju oko tisuću kuna.

>> Rugali joj se, a sad je gledaju s divljenjem!

 • Olovni make-up

Najpoznatiji make-up svih vremena bio je 'ceruse', bijela podloga sa olovnom bazom i octom. Žene koje su koristile ovu podlogu imale su bijelu put, ali istovremeno i otekline i uništene unutarnje organe.

• 'Smokey- eye'

Egipćanke su koristile tamnu šminku koju su nanosile na kapke, kako bi naglasile oči. Problem kod ove šminke, koja se zvala 'kohl' bio je takođe u olovnoj bazi. Prva maskara, koja nije sadržavala otrovne sastojke proizvedena je tek 1920. godine. Do tada su žene nanosile olovno na oči i lice.

• Mast za kosu

Umjesto gela ili laka za kosu, u prošlosti se za oblikovanje perike koristila, mast! Mast je privlačila štakore, koji bi se zavlačili u perike. Žene su perike pričvršćivale za svoju kosu i držale je po par tjedana. Kako im se štakori ne bi zavlačili u perike čak su počele i spavati sa kavezima na glavi.

• Radioaktivni proizvodi

Izgleda da olovo nije bilo dovoljno pa se u šminku kasnije dodavao i arsen i radioaktivne supstance. 1600. godine žene su počele na lice nanositi bijeli puder, koji je sadržavao arsen. Kao poslijedice korištenja ovakve šminke navode se brojne zdravstveni problemi, poput raka pluća, kože, dišnih puteva i mnogi drugi. 1910. godine na tržištu su se pojavili kozmetički proizvodi koji su sadržavali radioaktivne supstance.

Reklamirali su se kao proizvodi koji stimuliraju vitalnost, potiču cirkulaciju, reduciraju debljinu, smanjuju pore i slično. Svom srećom doza radijacije u tim je proizvodima bila toliko niska da vjerojatno nije imala nikakvih učinaka na zdravlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene