Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 godina legende

FOTO Što je to gospođa Mackay vidjela u jezeru Loch Ness?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravo je 14. travnja prije punih 80 godina menadžerica hotela Drumnadrochit Aldie Mackay svjedočila o tome kako je u jezeru Loch Ness na sjeveru Škotske vidjela čudnovatu 'ribu nalik kitu'. Od tog dana traju i rasprave o tome postoji li Nessie ili je to tek odlična priča za turiste.

Tog 14.travnja 1933.g. bračnio par Mackay, menadžeri hotela Drumnadrochit na sjeveru Škotske vozili su se na posao. I dok su prolazili kraj dvorca Aldourie, Aldie Mackay je bacila pogled na mirne vode jezera Loch Ness.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je Nicholas Rossi? Očajni pokušaji da izbjegne suđenje: Muškarac optužen za silovanja lažirao smrt, njegov novi plan je još biziarniji Profesor Neil Gemmell (Foto: AFP) Razotkrili poznati mit Znanstvenici možda otkrili tajnu čudovišta iz Loch Nessa: "Moguće je da jedna ili dvije narastu do ekstremne veličine"

Aldie Mackay: 'Stani! Vidjela sam zvijer!'

U  tom je dubokom čistovodnom jezeru, koje se nalazi blizu grada Inverness u sjevernoj Škotskoj, gđa. Mackay opazila nešto neobično. Adrian Shine, najpoznatiji istraživač legende o čudovištu iz Loch Nessa - Nessie, za BBC je ispričao:

'U jednom je davnom interwievu ispričala kako je vidjela nešto veliko i crno, što se preokreće u vodi, a to je nešto kružilo jezerom i krenulo u dubinu. Tada je povikala na supruga da zaustavi auto uz riječi 'Stani! Vidim zvijer!', ispričao je Shine.

Legenda traje punih 80 godina

Legenda o čudovištu iz Loch Nessa spominje se još u srednjem vijeku. Suvremena priča o čudovištu Nessie započinje 1933. godine kada je proširen i uređen put uz sjevernu obalu jezera, što je imalo za posljedicu češće prijavljivana viđenja čudovišta iz jezera.

Najpoznatije je upravo prvo viđenje 14. travnja iste godine bračnog para Mackay, a nešto kasnije, 22. srpnja 1933.g., bračni par Spicer, također je ispričao o viđenju životinje iz jezera o čemu su izvjestile i novine. Nakon toga, uslijedila je prva navala reportera i znatiželjnika na jezero u želji da snime navodnu neman. I do dana današnjeg, ta najezda turista ne prestaje punih 80 godina, a nekadašnji hotel Drumnadrochit prerastao je u Centar Loch Ness.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene