Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stephen Hawking izračunao

Ovo je formula prema kojoj Englezi osvajaju Svjetsko prvenstvo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da su Englezi osvojili Svjetsko nogometno prvenstvo samo jednom i to davne 1966. godine stvar je u svoje ruke odlučio uzeti jedan od najgenijalnijih umova današnjice - Stephen Hawking!

Zahuktava se atmosfera pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Slavni teoretski fizičar Stephen Hawking izračunao je što je sve potrebno kako bi se engleski nogometaši iz Brazila vratili s pobjedničkim peharom. I došao je do formule koja je, kako sam kaže, vrlo komplicirana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protiv modernog nogometa FOTO Žestoki sukobi prosvjednika i policajaca u Brazilu: Gorjele barikade Slika nije dostupna Najveći prosvjedi u 20 godina BRAZILCI PROTIV MODERNOG NOGOMETA!

Hawking je na primjeru Svjetskih nogometnih prvenstava od 1966. godine uzeo u obzir brojne ključne faktore i varijable koji dijele pobjednike od gubitnika.

I dok Hawkingova formula možda i ne izgleda tako komplicirano fizičarima, u nogometu postoji čitav niz varijabli zbog kojih pobjeda i nije tako jednostavna.

Hawking opet provocira: Crne rupe ne postoje!

Evo i idealnih uvjeta u kojima bi nogometaši Engleske mogli osvojiti pobjednički pehar, ali i onih koji će im to otežati:

Najviše im odgovara umjerena klima - porast temperature od 5 stupnjeva Celzijevih smanjuje šanse pobjede engleskih nogometaša za 59%.

Nadmorska visina - Engleska ima dvostruko veće šanse za pobjedu ukoliko budu igrali na ispod 500 metara nadmorske visine.

Bolje igraju bliže kući - Šanse za pobjedu Englezima su 22 % veće kad igraju nedaleko domaćeg terena. Kulturološke razlike i jet lag znatno im umanjuju šanse.

Početak utakmice - Englezi su robovi navike zbog čega im se šanse za pobjedu povećavaju počne li utakmica u 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Sustav igre - Sustav 4-3-3 Englezima je do sad donio uspjeh u 58 posto slučajeva za razliku od sustava 4-4-2 koji je bio uspješan u samo 48 posto utakmica.

Crveni dresovi - U crvenim dresovima Englezi imaju 20 % više šanse za pobjedu. Ta boja im daje više samopouzdanja i odaje dojam agresivnih i dominantnih igrača.

Suci iz Europe - Suci s njihova kontinenta donose im više šansi. S Europskim sucima pobjedili su u 63 posto utakmica, a sa sucima koji su izvan Europe samo 38 %.

Savršen penal

A Hawking zna i kako izvesti savršeni penal. Prvo, igrač mora biti iz napadačkih redova, svjetle kose ili ćelav (takvi igrači su do sad bili učinkovitiji pri izvođenju jedanaesteraca u odnosu na suigrače tamne kose), zalet prije udarca mora biti manji od tri koraka, lopta mora biti udarena sa unutarnjom stranom stopala, a ciljati treba gornji kut okvira gola.

Što se golmana tiče, ukoliko se kreće s jedne strane na drugu ima 18 % veće šanse za obranu jedanaesterca, piše Independent.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene