Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pasta za zube, sapun...

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE 'Kućanske' kemikalije opasnije nego što se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Naši rezultati su zabrinjavajući. Pokazuju kako su neke kemikalije opasnije od onoga što se do sada mislilo', rekao je profesor Niels Skakkebaek iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu u Danskoj.

Kemijski spojevi koji se nalaze u proizvodima koje posjeduje svako domaćinstvo, poput paste za zube, sapuna ili pak plastičnih igračaka, utječu na sjemenu tekućinu, ističu znanstvenici.

Pročitajte i ovo Ilustracija odmah ga prestanite koristiti Može izazvati neplodnost i probleme u trudnoći: S tržišta se povlači ženski miris Slika nije dostupna Mobiteli smanjuju mušku plodnost

Jedna od tri 'neotrovne' kemikalije koje se koriste u proizvodnji svakodnevnih predmeta značajno utječu na potenciju spermija. Ovo otkriće mogao bi biti jedan od glavnih razloga porasta neplodnosti kod muškaraca, napominju istraživači.

Zbog nuspojava lijekova u Hrvatskoj umrlo 32 ljudi!

Ovo je ujedno i prvi dokaz direktnog utjecaja sveprisutnih umjetnih kemikalija koje se nalaze u okolišu na vitalne funkcije spermija kod ljudi, prenosi The Independent.

Znanstvenici također vjeruju da su razvili novi način testiranja utjecaja kućanskih kemikalija na ljudsku spermu koji će omogućiti regulatornim tijelima u Europi da odluče hoće li zabraniti ili nametnuti ograničenja na primjenu određenih proizvoda.

Otkriveno je i to da se određeni kemijski spojevi kada uđu u tijelo ponašaju kao ženski spolni hormon, estrogen ili pak kao anti-androgeni, muški spolni hormoni koji zatim ometaju normalan rad muškog reproduktivnog sustava.

'S 14 sam pila deterdžent kako bih sabotirala svoju trudnoću'

Međutim, znanstvenici su otkrili da je jedna od tri uobičajene 'kućanske' kemikalije pronađene u proizvodima kao što su deterdženti i plastike, izravno utječu na protok sjemene tekućine te utječu na prerano izlučivanje ključnih enzima potrebnih za oplodnju jajne stanice.

Također su otkrili da su za ovakve nuspojave dovoljne iznimno male koncentracije kemikalija u ljudskom organizmu, a upozorili su i na takozvane 'koktel efekte' koji su mogući prilikom spajanja više različitih kemikalija koji zatim drastično mijenjaju kemijski sastav same sperme.

'Po prvi puta, pokazali smo izravnu vezu između izloženosti kemikalijama iz industrijskih proizvoda i štetnih učinaka na ljudsku funkciju spermija', rekao je profesor Niels Skakkebaek iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu u Danskoj.

'Naši rezultati su zabrinjavajući. Pokazuju kako su neke kemikalije opasnije od onoga što se do sada mislilo', dodao je Skakkebaek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene