Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

Slonovi mogu doznati nevjerojatne stvari o čovjeku, evo kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slonovi imaju razvijen sluh i mogu prepoznati predstavljaju li ljudi prijetnju slušajući njihov glas i izvlačeći suptilne znakove o njihovoj dobi, spolu i etničkoj pripadnosti, pa tako prepoznaju narod Maasai koji ih je stoljećima lovio, pokazala je nova studija objavljena u ponedjeljak.

Znanstvenici sa Sveučilišta Sussex i članovi zaklade za slonove Amboseli puštali su divljim slonovima u Keniji snimke ljudskih glasova i proučavali njihove reakcije.

Pročitajte i ovo Istraga masovnih grobnica u Keniji raste broj žrtava Izgladnjivali kako bi upoznali Isusa: Pronašli još 12 tijela kulta sudnjeg dana, pastor u pritvoru Ilustracija Slučaj iz Kenije Higijenski uložak razotkrio horor kojem su izložene radnice: ''Odmah se sve skidajte!''

"Naši rezultati pokazuju da slonovi jasno mogu razlikovati dvije etničke skupine koje se razlikuju po prijetnji koju predstavljaju", kazali su autori studije u članku objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Krdo slonova uništavalo selo kako bi osvetili svog člana

Studija pokazuje da se slonovsko stado stavlja u obrambeni položaj puno više kada čuje glasove naroda Maasai koji ih je stoljećima lovio, nego bilo koje druge skupine. "Osim toga, slonovi su reagirali i na spol i dob - po njima se vidjelo da im glasovi žena i dječaka naroda Maasai predstaljvaju manju prijetnju", pokazala je studija.

Autori su kazali da su ti rezultati prvi dokaz da slonovi mogu razlikovati ljudske glasove, i sugeriraju da su i druge životinje koje pokušavaju izbjeći lovce možda razvile takve sposobnosti.

"S obzirom na dugu povijest i često sveprisutnu grabežljivu prijetnju povezanu s ljudskim rodom širom zemaljske kugle, vjerojatno ova sposobnost postoji i kod drugih životinjskih vrsta koje su kognitivno razvijenije", dodaje se. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene