456475
456475
456475
456475
456475

Slijedi li nakon Brexita Calexit? U Kaliforniji upravo zazivaju odcjepljenje!

  • , 09.11.2016., 11:08
  • Autor:
  • komentara

Ideja nije rođena s trijumfom Donalda Trumpa, o njoj se govorilo i ranije, no upravo je postala aktualna s obzirom na to da je većina u toj saveznoj državi glasovala za Hillary Clinton (60%).

 
 
 
 
FOTO: (Yes California/Facebook)
FOTO: (Yes California/Facebook)

Tek što je republikanac Donald Trump izabran za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, oni silno razočarani njegovom pobjedom počeli su razmišljati što i kako dalje.

Čini se da to osobito vrijedi za građane Kalifornije, koji upravo na društvenoj mreži Twitter glasno zazivaju odcjepljenje. Da pojasnimo, takva ideja nije rođena s Trumpovim trijumfom, o njoj se govorilo i ranije, no upravo je postala aktualna s obzirom na to da je većina u toj saveznoj državi glasovala za Hillary Clinton (60%).

Zapravo ako ćemo samo malo u nedaleku povijest, inicijativu poznatu pod nazivom Yes California 2014. godine pokrenuo je Louis J. Marinelli, aktivist rođen u Buffalu, koji je izrazio nadu da će do 2019. godine biti stvoreni svi preduvjeti kako bi građani Kalifornije izašli na referendum.

Podsjetimo, o odcjepljenju već godinama sniva i jedan dio Teksašana, no njihova je aktivnost na društvenim mrežama u tom kontekstu u ovom trenutku zanemariva, što je logično s obzirom na to da je većina u toj saveznoj državi glasovala za Trumpa.

Bilo kako bilo, golem dio građana Kalifornije upravo kuka, pa tako vrijedi zabilježiti da je na Twitteru unatrag nekoliko sati više tisuća ljudi ostavilo objave uz hešteg #calexit među kojima se ističu citati s web-stranice spomenute inicijative.

U njima se navodi da Kalifornija ima šestu najmoćniju ekonomiju na svijetu, snažniju čak i od Francuske, ali i to da ta američka savezna država broji više građana, negoli, primjerice, Poljska.

Može li u stvarnosti doći do "calexita" nije nam ni na kraj pameti nagađati, ali vjerujemo da je vrijedilo reći što se upravo zbiva na društvenim mrežama, kako diše dio Amerikanaca tek što je Trump postao predsjednik.

Uostalom, pogledajte u nastavku sami tek neke od objava ili ih pratite OVDJE.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se