Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava prvostupnika

Slavili pa otkrili nešto sasvim neočekivano...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručni tim pažljivo je iskapao fosilne ostatke zakopane 1,2 metara duboko u jezersko mulju u Novom Meksiku.

Fosilizirane ostatke mastadonta stare 10 milijuna godina pronašli su sudionici proslave prvostupnika na obali jezera u Novom Meksiku, a stručnjaci navode da će biti potrebno najmanje šest mjeseci kako bi ih se očistilo.

Pročitajte i ovo Ihtiosaur (Ilustracija: Nobumichi Tamura) Dugačak čak 26 metara Pronađena čeljust prapovijesnog "morskog čudovišta": Bio je možda najveće biće koje je ikad živjelo na Zemlji Slika nije dostupna Entuzijasti tvrde da nema sumnje NASA na Marsu snimila fotografije fosiliziranih izvanzemaljskih kostiju?

Sudionici proslave naletili su na mastadonsku lubanju s kljovama, zakopanu u pijesku državnog parka Elephant Butte koji se nalazi oko 250 km južno od Albuquerquea.

Paleontolog Gary Morgan, kustos i voditelj iz Prirodoslovnog muzeja Novog Meksika, na čelu je tima koji je u četvrtak šest sati pozorno iskapao fosilne ostatke, zakopane 1,2 metara duboko u jezerskom mulju. Veličina fosila je metar puta metar i pol, a težina iznosi 450 kilograma.

Pronađeni ostaci 'riječnog čudovišta' koje ubija ljude?!

'Nalaz mastodonta stariji je od nalaza vunenih mamuta koji su hodali planetom u Ledeno doba. Mastadont je vjerojatno uginuo na pješčanom sprudu drevne rijeke Rio Grande', kazao je Morgan za agenciju Reuters.

Mastodonti su bili rođaci slona visoki 3 metra, koji su u Sjevernu Ameriku došli prije 15 milijuna godina. Po američkom su se kontinentu kretali u vrijeme kada su tu postojali i sabljasti tigrovi, divovski ljenivci i američke deve.

U usnoj šupljini krokodila pronađeni ljudski ostaci

Fosilizirani ostaci pojavili su se na svjetlu dana nakon ispuštanja vode iz jezera Elephant Butte prije dva tjedna, kojime se želi osigurati navodnjavanje dijelova južnog Novog Meksika i Teksasa.

Zahtjevan proces čišćenja fosila vjerojatno će trajati oko pola godine, a nakon toga će započeti proučavanje fosila.

Muzej će fosil javno izložiti, ali vjerojatno ne ranije od godine dana koliko će im trebati da detaljno ispitaju ovaj nalaz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene