Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skok s ruba svemira

Planira skok iz svemira: Padobranom s 36 km!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati padobranac i B.A.S.E. jumper, Austrijanac Felix Baumgartner, skočit će padobranom s visine od 36 i pol tisuća metara u sklopu 'stratosferske' misije pod nazivom RedBull Stratos objavljeno je danas.

Očekuje se da bi pri slobodnom padu mogao vlastitim tijelom probiti zvučni zid. To, inače, nije prvi skok doslovno iz svemira. 1960. godine s visine od 35 kilometara skočio je časnik američkog ratnog zrakoplovstva, pukovnik Joe Kittinger. Taj skok bio je važan eksperiment za američki svemirski program, a Kittinger, čiji poduhvat su entuzijasti neuspješno htjeli ponoviti nekoliko puta, ponekad i sa smrtnim ishodom, sudjeluje u najnovijem projektu kao savjetnik Baumgartneru. Kittingerov skok možete pogledati u priloženom videu.

Pročitajte i ovo Ilustracija sviđa joj se osjećaj FOTO To se zove hrabrost: 103-godišnjakinja oborila svjetski rekord u skoku padobranom - "Gore je bilo predivno" Područje pada padobrana nema službenih informacija Pronađen i drugi padobran: Blokiran cijeli Jarun, stručnjaci pretpostavljaju što je palo

 

Baumgartner je inače poznat po svojim opasnim pothvatima poput slobodnog preleta preko Engleskog kanala u letećem odijelu. Također, drži i svjetski rekord u B.A.S.E. jumpingu koji je postavio skokom s tada najvišeg tornja na svijetu, onog Petronasovog u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru. Protekle dvije godine proveo je pripremajući se za predstojeći izazov. Za vrijeme skoka bit će opremljen najsuvremenijom tehnologijom kako bi se prikupili brojni podaci o samom padu, njegovom fizičkom stanju u pojedinim fazama pada i sl. Bit će to jedinstvena prilika za skupljanje podataka jer će Baumgartner skočiti sa samog ruba svemira.

Tim koji radi na projektu i opremi čini sam vrh znanstvenika i inženjera u toj domeni. Voditelj tima, dr. Art Thompson, jedan je od ključnih ljudi u nekim od najvažnijih projekata američke vojske, poput rada na 'nevidljivom' bombarderu Stealth. Liječnički tim predvodi dr. Jonathan Clarck, koji je u posljednjih 20 godina bio član šest NASA-inih misija u svemir. Već danas bi se trebalo znati kada će skok biti izveden.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene