top box 1 test
112445
112445
112445
112445
112445

Planira skok iz svemira: Padobranom s 36 km!

  • , 22.01.2010., 15:08
  • Autor:
  • komentara

Poznati padobranac i B.A.S.E. jumper, Austrijanac Felix Baumgartner, skočit će padobranom s visine od 36 i pol tisuća metara u sklopu 'stratosferske' misije pod nazivom RedBull Stratos objavljeno je danas.

 
 
 
 
Joe Kittinger (Foto: Red Bull Files)
Joe Kittinger (Foto: Red Bull Files)
Felix Baumgartner (Foto: Dnevnik.hr)

Felix Baumgartner (Foto: Dnevnik.hr)

Očekuje se da bi pri slobodnom padu mogao vlastitim tijelom probiti zvučni zid. To, inače, nije prvi skok doslovno iz svemira. 1960. godine s visine od 35 kilometara skočio je časnik američkog ratnog zrakoplovstva, pukovnik Joe Kittinger. Taj skok bio je važan eksperiment za američki svemirski program, a Kittinger, čiji poduhvat su entuzijasti neuspješno htjeli ponoviti nekoliko puta, ponekad i sa smrtnim ishodom, sudjeluje u najnovijem projektu kao savjetnik Baumgartneru. Kittingerov skok možete pogledati u priloženom videu.

 

Baumgartner je inače poznat po svojim opasnim pothvatima poput slobodnog preleta preko Engleskog kanala u letećem odijelu. Također, drži i svjetski rekord u B.A.S.E. jumpingu koji je postavio skokom s tada najvišeg tornja na svijetu, onog Petronasovog u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru. Protekle dvije godine proveo je pripremajući se za predstojeći izazov. Za vrijeme skoka bit će opremljen najsuvremenijom tehnologijom kako bi se prikupili brojni podaci o samom padu, njegovom fizičkom stanju u pojedinim fazama pada i sl. Bit će to jedinstvena prilika za skupljanje podataka jer će Baumgartner skočiti sa samog ruba svemira.

Tim koji radi na projektu i opremi čini sam vrh znanstvenika i inženjera u toj domeni. Voditelj tima, dr. Art Thompson, jedan je od ključnih ljudi u nekim od najvažnijih projekata američke vojske, poput rada na 'nevidljivom' bombarderu Stealth. Liječnički tim predvodi dr. Jonathan Clarck, koji je u posljednjih 20 godina bio član šest NASA-inih misija u svemir. Već danas bi se trebalo znati kada će skok biti izveden.

  • Ispiši
  • Ocijeni:
  • ( glas(ova))

Komentari ( komentara do sada)

Komentiraj

tvoj komentar:

Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se