112445
112445
112445
112445
112445

Planira skok iz svemira: Padobranom s 36 km!

  • , 22.01.2010., 15:08
  • Autor:
  • komentara

Poznati padobranac i B.A.S.E. jumper, Austrijanac Felix Baumgartner, skočit će padobranom s visine od 36 i pol tisuća metara u sklopu 'stratosferske' misije pod nazivom RedBull Stratos objavljeno je danas.

 
 
 
 

Očekuje se da bi pri slobodnom padu mogao vlastitim tijelom probiti zvučni zid. To, inače, nije prvi skok doslovno iz svemira. 1960. godine s visine od 35 kilometara skočio je časnik američkog ratnog zrakoplovstva, pukovnik Joe Kittinger. Taj skok bio je važan eksperiment za američki svemirski program, a Kittinger, čiji poduhvat su entuzijasti neuspješno htjeli ponoviti nekoliko puta, ponekad i sa smrtnim ishodom, sudjeluje u najnovijem projektu kao savjetnik Baumgartneru. Kittingerov skok možete pogledati u priloženom videu.

 

Baumgartner je inače poznat po svojim opasnim pothvatima poput slobodnog preleta preko Engleskog kanala u letećem odijelu. Također, drži i svjetski rekord u B.A.S.E. jumpingu koji je postavio skokom s tada najvišeg tornja na svijetu, onog Petronasovog u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru. Protekle dvije godine proveo je pripremajući se za predstojeći izazov. Za vrijeme skoka bit će opremljen najsuvremenijom tehnologijom kako bi se prikupili brojni podaci o samom padu, njegovom fizičkom stanju u pojedinim fazama pada i sl. Bit će to jedinstvena prilika za skupljanje podataka jer će Baumgartner skočiti sa samog ruba svemira.

Tim koji radi na projektu i opremi čini sam vrh znanstvenika i inženjera u toj domeni. Voditelj tima, dr. Art Thompson, jedan je od ključnih ljudi u nekim od najvažnijih projekata američke vojske, poput rada na 'nevidljivom' bombarderu Stealth. Liječnički tim predvodi dr. Jonathan Clarck, koji je u posljednjih 20 godina bio član šest NASA-inih misija u svemir. Već danas bi se trebalo znati kada će skok biti izveden.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se