Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50. obljetnica prvog leta

Sedam stvari koje možda niste znali o Gagarinu i njegovu letu u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jurij Gagarin, ostao je upamćen u povijesti kao prvi čovjek koji bio u svemiru.

Na današnji dan prije 50 godina, 12 travnja 1961., Gagarin je letio u svemirskoj letjelici Vostok 1 te je u tom letu, koji je trajao 108 minuta, prvi napravio krug oko Zemlje. Osim podataka koje je Sovjetska vlada kontrolirano obznanila javnosti postojalo je mnogo priča koje su potvrđene odnosno negirane tek mnogo godina poslije, prenosi abcnews.go.com. Donosimo vam 7 najzanimljivijih.

Pročitajte i ovo Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan" Zrakoplov u pariškoj luci Orly, ilustracija Šokantno otkriće Iznenadili se onim što su pronašli u podvozju zrakoplova: "Tijekom leta tu je -50 stupnjeva"

7. Gagarin nije bio prvi u svemiru?
Godinama su kružile priče kako su ruski stručnjaci već 1958. Lansirali čovjeka u svemir, no pošto tada nije postojala tehnologija potrebna za sigurno spuštanje kozmonauta, navodno je bilo više žrtava. Iako se ova priča činila mogućom izvjesnije je kako je Gagarin uistinu prvi koji je napustio Zemlju. Nagađa se kako je tajnovitost sovjetskih obavještajaca dodatno pojačala nagađanja raznih stručnjaka koji su predlagali ovu teoriju.

6. Gagarin je umalo poginuo u svemiru?
Ova priča je istinita. Prilikom spuštanja letjelice došlo je do zatajenja mehanizma odvajanja dva dijela letjelice, sudeći prema zapisima koje su sovjetski dužnosnici objavili 30 godina nakon Gagarinovog leta. Nasreću, kablovi koji povezuju dijelove letjelice su kasnije popustili što je omogućilo Gagarinovoj letjelici omogućilo sigurno slijetanje na zemlju.

5. Sovjeti su se pribojavali Gagarinovog psihičkog sloma?
Prije polijetanja, stručnjaci uključeni u misiju pribojavali su se učinaka leta u svemiru na zdravlja Jurija Gagarina. Zbog toga inženjeri su kao mjeru opreza postavili šifru od tri znamenke koja je trebala poslužiti kao pokazatelj zdravog razuma i prisebnosti. No, na kraju od te ideje se odustalo.

4. Gagarin je uistinu bio lud?
Iako bi netko mogao pomisliti kako za ovakav povijesni pothvat i put u nepoznato pojedinac mora biti lud, činjenica jest kako je Gagarin cijelo vrijeme puta iskazao prisebnost. No, zanimljivo je kakao je Koroljev, glavni inženjer i dizajner same letjelice imao napadaje boli prouzrokovane brigom za sve detalje vezane uz let i zdravlje Gagarina.

>>Što je Gagarin zadnje rekao prije leta u svemir?

3. Prvi ateist u svemiru?
Gagarin je nakon leta navodno izjavio kako 'tamo gore nije vidio nikakvog Boga'. Ispostavilo se kako to nije istina. Autor spomenute izjave bio je sovjetski vođa Nikita Hruščov. Jedino što je Gagarin rekao bile su riječi jedne ruske domoljubne pjesme, koja u doslovnom prijevodu zvuči ovako: 'Domovina nas sluša, domovina zna; Gdje njezin sin leti nebom.

2. Jedino što su Sovjeti htjeli je dominacija nad SAD-om?
Istinita tvrdnja. Prema navodima sovjetskih dužnosnika datum lansiranja Vostoka određen je prema datumu lansiranja američke rakete projekta Mercury. Gagarin je preduhitrio Alana Sheparda za 23 dana. Također je zanimljivo da su Sjedinjene Države planirale lansirati jednu raketu još 1960. No pokušaj je propao zbog tehničkog kvara na letjelici što je prolongiralo lansiranje projekta Mercury za svibanj 1961.

1. Jurij Gagarin, nacionalna ikona?
Do sredine 60-ih u javnosti su postojala dva svemirska heroja: John Glenn i Jurij Gagarin. Zahvaljujući tolikoj popularnosti daljnji letovi su im zabranjeni zbog bojazni da se tako važnim pilotima ne dogodi nešto loše. I dok je Glenn shvatio kakvo je stanje te izašao i NASA-e i počeo se baviti politikom Gagarin je odlučio dati do znanja sovjetskim dužnosnicima da je nezadovoljan. 1968. Gagarin je počeo pripreme za novi let u svemir kada je poginuo u avionskoj nesreći. Imao je samo 34. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene