Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi se po svijetu

Riba koja hoda po kopnu i guši izazvala paniku u Australiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perca je u stanju šetati kopnom i do šest dana.

Perca penjalica, slatkovodna riba u srodstvu s grgečom koja potječe iz jugoistočne Azije, ali i koja se u zadnjih par desetljeća uspjela raširiti sve do Papua Nove Gvineje, izazvala je ovih dana sveopću paniku u Australiji jer se po prvi puta pojavila nedaleko od tamošnje obale.

Pročitajte i ovo Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60 Nova vrsta ribe u Jadranskom moru Sve bi se moglo promijeniti U Jadranu se pojavila nova vrsta ribe, stručnjaci upozoravaju: "More je sve toplije, možemo očekivati promjene"

Perca je u stanju šetati kopnom i do šest dana jer uz škrge posjeduje pluća, a jednom kada je neka od životinja proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je.

Riječi je o ribi koja u novim staništima predstavlja golemu opasnost po druge ribe, ptice i kornjače, pa je istraživač Nathan Waltham sa sveučilišta James Cook upozorio da će najvjerojatnije izazvati katastrofu ukoliko počne širiti poluaciju i u Australiji.

OPREZ! U Jadranu se pojavila riba koju nikako nemojte jesti

Naime, ta posve neobična perca je u stanju šetati kopnom i do šest dana jer uz škrge posjeduje pluća, a jednom kada je neka od životinja ugleda i proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je!

Premda je perca penjalica donekle otporna i na slanu vodu stručnjaci ne vjeruju da je tako daleko uspjela samostalno doplivati, pa prihvaćena teorija u ovom trenutku kaže da su za njezinu migraciju krivi ribarski brodovi.

Kao da je iz horora izgmizalo: Zeleno je, sluzavo i možda otrovno

"Perca je u stanju poremetiti ravnotežu staništa u koljje se naseli. Zato surađujemo s vlastima kako ne bi išla dalje prema jugu", kazao je Waltham, koji je zamolio ljude da odmah to prijave ukoliko je ugledaju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene