Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA testira

Revolucionarni pogon: Do Mjeseca će nam trebati samo nekoliko sati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogon koji je, čini, se NASA testirala na kraju bi nam mogao omogućiti da putujemo brzinom gotovo jednakom brzini svjetlosti.

Moguće je da je NASA uspješno testirala oblik svemirskog leta koji bi ljude mogao prevoziti do Mjeseca u samo nekoliko sati - i na kraju nas dovesti do toga da putujemo brzinom gotovo jednakom brzini svjetlosti, piše Independent. 

Pročitajte i ovo Advent u New Yorku Advent Običaji se razlikuju diljem svijeta, ali atmosfera koju donosi najradosniji blagdan posvuda je ista Željeznički tunel ispod La Mancha Prekinut željeznički promet Zbog iznenadnog štrajka ugroženi planovi milijunima putnika: "Preporučujemo odgodu putovanja"

Svemirska agencija navodno je izgradila elektromagnetski pogon, korištenjem tehnologije koja na temelju trenutnog razumijevanja fizike ne bi trebala biti moguća. Tvrde to korisnici foruma NASASpaceFlight.com. Neki od njih tvrde i da su NASA-ini inženjeri koji rade na ovom projektu.

I dok je tehnologija koja stoji iza elektromagnetskog pogona već demonstrirana, rezultate su osporili neki koji ne vjeruju da bi mogla raditi. Ali kontrolirana demonstracija u uvjetima poput onih u svemiru mogla bi biti dovoljna za početak rada koji bi dokazao da se projekt može koristiti u praksi.

Drama u orbiti: Ruski teretni brod za opskrbu ISS-a u opasnosti

Iako se na forumu o ovoj tehnologiji detaljno raspravljalo, još mora proći dodatne recenzije, a i rezultati nedavnih NASA-inih eksperimenata još nisu javno objavljeni.

Uređaj radi na način da pokreće objekte kroz svemir korištenjem magneta za stvaranje mikrovalova koji se zatim šalju kroz uređaj i stvaraju potisak.

Ako se metoda pokaže uspješnom, mogla bi značiti kraj potrebe da se nosi gorivo za propulziju, što inače predstavlja ogroman problem jer ograničava brzinu i udaljenost koju oni koji putuju svemirom mogu proći.

'Pogon ostaje san'

'Mnogo je 'apsurdnih' teorija koje su tijekom godina znanstvenog istraživanja postale stvarnost. No, u skoroj budućnosti warp pogon ostaje san', poručila je NASA prošli mjesec na svojim službenim stranicama.

Prema korisnicima foruma, tehnologija je testirana u svemirskom centru Johnson. Prošle je godine NASA potvrdila da se tvrdnje Rogera Shawyera koji je izumio tehnologiju čine istinitima. Međutim, za testiranja je tada korištena mala snaga i nije obavljeno u okruženju nalik svemiru, a čini se da je u sklopu novih testiranja to promijenjeno.

Veliko otkriće: Na Jupiterovom satelitu našli golemi ocean

Jedan od znanstvenika uključenih u projekt rekao je da traži način da NASA-u oslobodi problema koji uključuje gradnju i prijenos raketa.

'Moj posao samo je nastavak rada na rješavanju temeljnog problema koji koči svemirske letove kojima upravlja čovjek od završetka programa Apollo. To je dostupnost ekonomične snage i propulzijske tehnologije koje nas mogu osloboditi od okova raketne jednadžbe', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene